Recept: Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes

 

Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjesWaar de zomer gelijk staat aan salades en barbecue, staat de herfst voor mij gelijk aan comfortfood. Na een storm- en/of regenachtige fietstocht thuiskomen (geloof mij, ik heb er al een paar opzitten de afgelopen weken) en een grote pan pasta, soep of stoofpotje klaarmaken. Of nog beter… dat het eten al klaar staat. Gister was dat spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes. Ik maakte de spaghetti op zondag al klaar zodat we maandag niet hoefden te koken. Superfijn, want toen ik gisteravond (doorweekt) thuiskwam hoefde ik het alleen nog maar even op te warmen. Deze spaghetti is één van mijn favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken. Of nou ja… Italiaans… Eigenlijk komt deze spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes uit Amerika. In Italië zul je hem in deze vorm niet zo snel tegenkomen. In Amerika zijn ze daarentegen dol op meatball spaghetti. En ik nu ook. Kruidige gehaktballetjes boordevol smaak met een kruidige tomatensaus en een enorme berg Parmezaanse kaas. Heerlijk! Met dat in het vooruitzicht wordt het opeens een stuk makkelijker om een herfststorm te trotseren. Zelfs als ik tegenwind heb ;).




Ingrediënten spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes voor 4 personen

400 gram (droge) spaghetti
100 gram Parmezaanse kaas

Voor de Italiaanse gehaktballetjes

500 gram rundergehakt
125 ml (ongeklopte) slagroom
1 ei (medium)
2 sneetjes witbrood
25 gram Parmezaanse kaas
3 teentje knoflook
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel mosterd
1 eetlepel balsamico-azijn
Een snufje chilipeper
Een handje bloem
Een paar takjes peterselie
Peper en zout
Een scheutje olijfolie om in te bakken

Voor de tomatensaus

400 gram tomatenblokjes
2 tenen knoflook
1 middelgrote ui
1 theelepel gedroogde oregano
Peper en zout
Een scheutje olijfolie om in te bakken

Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes

Breng een middelgrote pan met water, een scheutje olijfolie en een beetje peper en zout aan de kook. Doe de spaghetti in de pan en kook tot het gaar is.

Begin met het maken van de gehaktballetjes. Verwijder de korstjes van de sneetjes witbrood en snijd ze in blokjes. Pers de teentjes knoflook en hak de peterselie fijn.

Doe de slagroom, het ei, de Parmezaanse kaas, de peterselie, de mosterd, het balsamico-azijn, het paprikapoeder, de gedroogde oregano, de chilipeper en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Mix de ingrediënten tot een papje. Doe de stukjes brood bij het papje en meng tot het brood is opgenomen door het mengsel. Doe het gehakt in de kom. Kneed het kruidenpapje door het gehakt. Rol het gehakt in balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook voor de saus. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig begint te zien. Schep de ui en de knoflook uit de pan en zet apart.

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Vul een bord met een handje bloem. Haal de gehaktballetjes door de bloem en leg ze daarna in de pan. Braad de gehaktballetjes aan alle kanten bruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.

Doe de tomatenblokjes, de gefruite ui, een theelepel oregano en de knoflook bij de gehaktballetjes. Schep de balletjes voorzichtig door de saus. Doe de deksel op de pan en breng de tomatensaus aan de kook. Laat balletjes sudderen in de saus tot ze gaar zijn.

Doe de gekookte spaghetti bij de balletjes en de saus en roer alles door elkaar. Zorg dat elk sliertje bedekt is met saus.

Maak de spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes af met geraspte Parmezaanse kaas, blaadjes verse basilicum en een beetje peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *