Hete bliksem uit de oven

Recept: Hete bliksem uit de oven

 

Hete bliksem uit de ovenVandaag is het tijd voor een variant op een oud Hollandsch gerecht: Hete bliksem. Hete bliksem is van origine een stamppot met aardappel en appeltjes en wordt vaak geserveerd in combinatiemet draadjesvlees. Ik kreeg het vroeger weleens bij mijn oma en ik vond het heerlijk. Thuis aten we het niet zo vaak. Ik denk dat mijn moeder het niet zo lekker vond. Laatst kwam dit stamppotje voorbij in een reclame op tv en besloot ik dat ik het nodig weer eens klaar moest maken. Ik gaf er mijn eigen interpretatie aan en maakte er een ovenschotel van. Hete bliksem uit de oven dus. Met gehakt, gekookte appeltjes, ontbijtspek, kaas een heerlijke aardappelpuree. Superlekker als je het mij vraagt. Écht een ovenschotel voor als het buiten koud is. Makkelijk om te maken en je kan de volgende dag gewoon weer opgewarmt worden. Fijn na een dag werken!Ingrediënten hete bliksem uit de oven voor 4 personen

4 appels (goudreinetten)
1 kg kruimige aardappels
300 gram gehakt (half om half)
200 gram ontbijtspek
50 ml melk
Een klontje roomboter
1 eetlepel grove mosterd
150 gram geraspte kaas
Peper en zout

Hete bliksem uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook tot ze gaar zijn. Stamp de aardappels met een scheutje melk, een klontje boter en een eetlepel mosterd tot een grove puree. Maak de puree op smaak met peper en zout.

Schil 3 van de appels en snijd ze in blokjes. Kook de appels in een laagje water in 10 minuten gaar. Giet de appels af en meng met een eetlepel suiker.

Snijd de helft van het ontbijtspek in stukjes en de ui in halve ringen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Doe de ui in de pan en bak tot het glazig wordt. Voeg het gehakt en de gesneden ontbijtspek toe en bak tot het gehakt rul is.

Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Schep de gekookte appel er bovenop. En bedek met aardappelpuree.

Bestrooi de aardappelpuree met geraspte kaas. Snijd de overgebleven appel in dunne plakjes. Leg de appel en de plakjes ontbijtspek op de puree en schuif de ovenschaal in de oven. Bak de hete bliksem uit de oven in 30 minuten gaar.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

4 thoughts on “Recept: Hete bliksem uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *