Dagboek van een bourgondiër #23

 

Porto Douwe Lynn
Hoi lieve mensen! Daar ben ik weer :). Hebben jullie me gemist? Zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben kwamen er de afgelopen dagen geen nieuwe posts online. Douwe en ik waren een weekje naar Porto om even bij te tanken. Normaal zou ik dan een aantal posts inplannen zodat de blog automatisch door loopt. Maar deze keer heb ik dat (helaas) niet gered. Mijn “echte” baan kost me momenteel ontzettend veel tijd en energie. Daarnaast kook ik tegenwoordig, bij gebrek aan daglicht ’s avonds, alle gerechten voor op de blog in het weekend. Dat heeft als voordeel dat ik doordeweeks niet hoef te koken, maar een off-day in het weekend gooit is dan meteen funest. En dat had ik afgelopen zondag. Alles was mislukt. Soms heb ik van die dagen. Grrr! Ik maakte een curry die écht niet lekker was, mijn chocoladetaart stortte in toen ik hem uit de vorm haalde en mijn brooddeeg wilde niet rijzen. STOM! Gelukkig ben ik nu weer helemaal bijgetankt en kan ik er weer tegenaan. As we speak staat er een pannetje stoofvlees te pruttelen, een tulband in de oven en ga ik straks naar de markt om verse cantharellen te halen. Voor vandaag heb ik een kneitervol dagboek voor jullie. Zo ging ik met vrienden naar Butcher’s Heaven, at ik bij The French Connection en post ik een kleine sneak peek van onze citytrip naar Porto. Lezen jullie mee?




Caesar salad

Ik ben momenteel verslaafd aan Caesar salad met kip en avocado. Sinds ik hem een maand geleden herontdekte heb ik hem zeker 5 keer gemaakt. En dat is veel als je eigenlijk elke dag iets anders eet. Ik kan deze salade serieus elke avond wel eten. Benieuwd? Klik hier voor mijn recept.

Vorige week gingen we met vrienden naar Butcher’s Heaven in de centrale markthal op het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat. Sfeertje hoor!

Butchers heaven

Ik at onder andere deze brisket (een heel lekker stukje rundvlees) met bietjes en gorgonzola van the Harbour Club, bavette (ook een heel lekker stukje rundvlees) met sambalsaus van the Roastroom en een broodje pulled veal met truffelsaus van Walter Benedict. Mi gado wat was dat allemaal lekker zeg! Vooral dat broodje pulled veal bracht me straight to heaven.

Dim sum

We spraken met Douwe zijn familie af om na te praten over het huwelijk van Douwe zijn broertje. Dat deden we bij de Foodhallen. En nadat ik voor de 100e keer een mand met deze Chinese heerlijkheid heb besteld weet ik het zeker… I have a Dim Sum Thing!

the-French-connection

Douwe was een weekendje weg met vrienden. Ik had geen zin om thuis te zitten ging met een vriendin uit eten bij the French Connection. We bestelden een 7! gangdiner met bijpassende wijnen. Het eten was écht fantastisch en de wijnen sloten mooi aan. De belichting was alleen iets minder. Tenminste voor foto’s. Want het restaurant is bijzonder sfeervol. Zin in een romantisch diner? Dan is the French Connection een vette aanrader!

De koperen bel

Na het diner van de avond ervoor werd ik wakker met een hoofd vol met zeepsop. Er waren zoveel mooie wijnen die geproefd moesten worden. I know, heel vervelend die taak. Om de kater enigszins onder controle te krijgen gingen we uitgebreid lunchen bij de Koperen Bel in Zaandam. Ik bestelde een carpacciosalade én een hapjesplank. En het ging helemaal op. Tot de laatste kruimel. Sorry not sorry.

Geitenkaassalade

De volgende dag gingen Douwe en ik naar Porto. Omdat we ’s avonds pas vlogen, kon ik overdag nog even lunchen met een vriendin. Ik nam een salade met warme geitenkaas met balsamicostroop en noten. Jammie!

Porto

En toen gingen we op vakantie. Zucht… Porto wat ben je mooi! <3 Please bring me back! Vrijdag post ik een cityguide met mijn favoriete plekjes in Porto.

Ontbijt

Als we op vakantie zijn veranderd Douwe in de Breakfastman. Hij vindt het leuk om ’s ochtends door een ontwakende stad te lopen en ontbijt te halen bij de plaatselijke bakker. Dus toen ik wakker werd (Ik houd van slapen!) stond Douwe voor mijn neus met een zak Portugese heerlijkheden. Vooral de amandelgebakjes vind ik lekker. Al gaat de krakend verse pastéis de Nata er ook in.

Wijn

When in Porto you drink port wine. En wijn drinken wordt nog beter met uitzicht op de Duoro en de porthuizen aan de overkant van de rivier. We begonnen ons weekend met deze witte wijn (Viognier en Sauvignon Blanc uit de Douro streek) bij de lunch.

Porto Wijn

En toen kwam deze Soalheiro (Vinho Verde, Alvarinho) in de namiddag..

Porto

En deze Pó de Poeira (Douro, met 4 verschillende Portugese druiven) met petiscos (Portugese tapas) in de avond. En zo gingen we nog een tijdje door.

Porthuis

En natuurlijk dronken we ook port! We bezochten het porthuis Cocksburn. Cocksburn is onderdeel van de Symmington familie die onder andere ook Graham’s, Dow’s en Warre’s in hun bezit hebben. Heel leuk om een keer te bekijken. Zeker omdat ik thuis een uitgebreide portcollectie heb staat. Stukje oude kaas (met zoutkristallen!) erbij. Yum! Vanavond weer :).

Op de laatste avond in Porto aten we bij O’ Paparico, één van de beste restaurants in Porto. Eten bij ‘O Paparico was een droom. Het eten, de service, de wijn en de hele entourage waren nagenoeg perfect. Hier ga ik binnenkort een aparte post aan wijden. Stay tuned!

Wijn

En toen waren we weer thuis. In de regen. Ik besloot om mezelf te trakteren op een aantal mooie wijnen. We gingen naar mijn favoriete wijnwinkel (le Cockelon in Koog aan de Zaan). Ik ging los en vulde 3 dozen met pareltje. Nu heb ik 18 verschillende, maar ontzettende lekkere wijnen in huis. Zo wordt dit koude en natte weer toch iets dragelijker (Dramaaaqueen!) De eerste fles is inmiddels gesneuveld bij het avondeten. It was a good one!

Kaasfondue

Bij koude en donkere avonden hoort natuurlijk… Kaasfondue! En dat is precies wat we gister deden. Ik ben weleens vervelender teruggekomen van vakantie. Ook kaasfonduen? Klik hier voor het recept.

Dat was het weer. Er komt nog een post met een cityguide van Porto en een uitgebreid verslag van het beste restaurant waar ik ooit gegeten heb (tot nu toe, je mag me uitdagen!). Vanavond ga ik Portugese geit eten bij mijn schoonouders (zij waren afgelopen week in de Alentejo) en aankomende week staat er een wijnproeverij en etentje met vriendinnen op de planning. Benieuwd naar mijn belevingen? Op Instragram (klik!) houd ik jullie dagelijks op de hoogte. Fijn weekend allemaal!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *