Kaasfondue

Recept: Kaasfondue

 

KaasfondueHoera! Als ik vanmiddag naar huis fiets heb ik weekend. Ik kijk er nu al naar uit. Eindelijk kan ik uitslapen. Nu nog hopen dat ik droog overkom. In het weekend vind ik het leuk om uitgebreid te tafelen. Lekker eten, kaarsjes aan, kletsen, glaasje wijn erbij. Ik houd ervan. Helemaal nu het buiten donker en koud begint te worden. Ik nodig regelmatig vrienden en familie uit om te komen eten. Iets wat we dan vaak doen is kaasfonduen. Ontzettend lekker en super makkelijk. Het enige wat je moet doen is de fondue klaarmaken (klaar in een kwartier) en dingen voor “erbij” snijden. Dat kan heel simpel met alleen brood, maar ik vind het lekker om ook groente en soms zelfs biefstukpuntjes te gebruiken. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Wel even opletten met het mes. Deze oliebol heeft een keer de bovenkant van haar vinger eraf gesneden. Ik stond net iets te enthousiast in een paprika te hakken. Sindsdien denk ik wel 2 keer na tijdens het snijden en hakken. Gelukkig is het goed gekomen met mijn vinger. Als je het niet weet, zie je er niks meer van. Eind goed al goed. Als we kaasfondue eten laat ik mijn kaas meestal bij de kaasboer al raspen. Zo hoef ik het alleen nog maar te smelten als we aan tafel gaan. Wel zo makkelijk. Typisch gevalletje van een minimale inspanning met een maximaal resultaat. Fijn weekend allemaal!



Ingrediënten kaasfondue voor 4 personen

2 tenen knoflook
200 gram emmentaler
200 gram gruyère
200 gram Parmezaanse kaas
400 ml droge witte wijn (mijn voorkeur gaat uit naar Chardonnay)
1 eetlepel maïzena
Een scheutje cognac
Een snuf peper uit de molen

Rasp de kazen en meng ze met elkaar. Maak een papje van de cognac en de maïzena.

Plet de teentje knoflook en verwijder de schil. Smeer de binnenkant van de pan in met knoflook. Giet de wijn in de pan en laat koken tot het gaat bruisen. Zet het vuur laag. Doe 2 eetlepels kaas in de pan en laat het smelten. Herhaal met de rest van de kaas. Haal de pan van het vuur. Roer het maïzenapapje nog een keer door en meng het met de kaas. Als het goed is, wordt het kaasmengsel vanzelf iets dikker. Maak af met een beetje peper uit de molen.

Serveer de kaasfondue met stukjes brood (leuk om verschillende soorten neer te zetten), paprika, cherrytomaatjes, komkommer, bleekselderij, wortel, champignons of andere groente die je lekker vindt. Ik zet voor de liefhebbers meestal ook wat hummus, kruidenboter, olijfolie en andere dips en smeersels neer.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *