Recept: Stoofpot met rundvlees en zuurkool

 

Stoofpot met rundvlees en zuurkoolIk ben de laatste tijd allerlei nieuwe pannen aan het kopen. Hoewel ik gek ben op koken, heb ik dat de afgelopen jaren gedaan in simpele Ikea-pannen die ik nog had uit mijn studententijd. Hoog tijd voor iets nieuws, waaronder dus een goede braadpan. De braadpan wordt hier veelvuldig gebruikt. Ik maakte de afgelopen weken al boeuf bourguignon, gehaktballen in Belgisch biersaus, Indonesische rendang en coq au vin. Ik ben letterlijk verslaafd geraakt aan stoofpotjes. Elk weekend staat er wel eentje te pruttelen. Een lekker winters gevoel krijg ik daar van. Kaarsjes aan, glaasje rode wijn erbij en de sfeer is compleet. Wat ik dit weekend ga maken weet ik nog niet. Maar ik heb wel alvast een kist met stoofpeertjes gekocht. Ik heb nu al zin in de geur!

Ingrediënten stoofpot met rundvlees en zuurkool voor 2 personen

250 gram kastanjechampignons
500 gram runderlappen
150 ml runderbouillon
150 ml rode wijn
100 gram zuurkool (naturel)
200 gram witte kool
2 teentjes knoflook
6 gedroogde pruimen
2 of 3 eetlepels tomatenpuree
Een scheutje olijfolie
3 laurierblaadjes
Peper en zout
Een handje rucola
1 ui

Breng een pan met water aan de kook. Doe de zuurkool in de pan en kook het in 15 minuten gaar. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Halveer de champignons en versnipper de ui. Verhit een beetje olie in een braadpan. Doe de champignons, witte kool, ui en pruimen in de braadpan en fruit het aan. Haal de groenten uit de pan en zet apart.

Pers de knoflook en snijd de runderlappen in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in dezelfde braadpan en doe hier de knoflook bij. Voeg de stukjes rundvlees toe en braad aan tot het rondom bruin ziet. Bestrooi het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Giet de rode wijn in de braadpan en schraap met een spatel de aanbaksels los. Doe de (afgegoten) zuurkool en de groentes bij de wijn. Voeg de tomatenpuree, laurier, stoofvlees en de runderbouillon toe. Kruid met een beetje peper en zout. Laat de de stoofpot met rundvlees en zuurkool ongeveer 2,5 uur op laag vuur pruttelen.

Schep het vlees en de groenten uit de braadpan en garneer met een handje rucola. De stoofpot met rundvlees en zuurkool is een lekker gerecht voor in de winter en herfst. Lekker met gebakken aardappels en een goed glas rode wijn.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *