Recept: Gehaktballen met Belgisch biersaus

 

gehaktballen met Belgisch biersausWoensdag = gehaktdag. Tenminste, dat zeggen ze altijd. Ik was benieuwd naar de herkomst van deze bekende zin en deed een rondje google. Er gaan, zoals met zoveel dingen, verschillende verhalen rond. Zo zegt men bijvoorbeeld dat het een slagzin is die tijdens een wedstrijd bedacht is om het vlees van een slagerij te promoten. Een ander verhaal is dat vroeger op maandag de dieren geslacht werden, op dinsdag werd het vlees verwerkt en op woensdag werd het vlees dan verkocht. Woensdag gehaktdag dus. Wat de herkomst nou precies is? Ik ben er nog steeds niet uit. Eigenlijk maakt het me ook niet zoveel uit. Het is nou eenmaal zo. En daar heb ik absoluut geen problemen mee. Er gaat namelijk niks boven een verse zelfgemaakte sappige bal. Met saus. Want ik ben gek op sausjes. Toen ik het recept van deze gehaktballen met Belgisch biersaus ergens tegenkwam moest ik het wel uitproberen. En met succes. De zoete en kruidige saus past perfect bij de juicy gehaktballen. Extra lekker in combinatie met cranberrychutney. Dat recept krijgen jullie morgen van me. Een verwarmend gerecht voor op donkeren en koude dagen. Kaarsjes aan, glaasje rode wijn erbij en alles komt weer goed. 

Ingrediënten gehaktballen met Belgisch biersaus

Voor de gehaktballen

500 gram half-om-half- of rundergehakt
2 eieren
80 gram paneermeel of panko
2 eetlepels Zaanse mosterd
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel cayennepeper
1 eetlepel roomboter
Peper en zout

Voor het Belgisch biersaus

500 ml abdijbier (ik gebruikte leffe dubbel)
2 laurierblaadjes
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
3 eetlepels appelstroop
30 gram roomboter
1 eetlepel bloem
Peper en zout

Doe het gehakt, het paneermeel, de mosterd, de cayennepeper, de ketjap, 2 eieren en een beetje peper en zout bij elkaar in een grote kom of schaal. Kneed de ingrediënten door elkaar. Draai 6 middelgrote ballen van het gehakt. Smelt de helft van de roomboter in een braadpan en braad de gehaktballen aan alle kanten bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze apart.

Smelt de andere helft van de boter in dezelfde braadpan. Versnipper de sjalotjes en pers de knoflook. Fruit de sjalot en de knoflook tot het glazig ziet. Doe de bloem bij de ui en knoflook en bak dit even mee. Giet al roerend het bier in de pan. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Doe de appelstroop en de laurierblaadjes bij het bier en breng de saus aan de kook. Leg de gehaktballen in de saus en maak af met peper en zout. Laat de gehaktballen met Belgisch biersaus een half uur tot een uur pruttelen. Proef af en toe of de saus op smaak is. Voeg als de saus te bitter wordt extra appelstroop toe.

De gehaktballen met Belgisch biersaus zijn lekker in combinatie met aardappeltjes uit de oven en broccoli, groene asperges of boontjes. Extra lekker met een beetje cranberrychutney.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.