Recept: Indonesisch stoofvlees met kokosmelk (rendang)

 

Indonesisch stoofvlees met kokosmelkDe herfst is begonnen. En dat is te merken ook. Wat een weer zeg afgelopen week. Stiekem kan ik daar wel een beetje van genieten. Ik houd van alle soorten weer, als het maar niet te lang duurt. Toen ik woensdagavond naar huis fietste begon het opeens te waaien en vlogen de takken en de bladeren me om de oren. Heerlijk vond ik het. Het voelde als een soort aankondiging voor het nieuwe seizoen. Helemaal toen ik eenmaal thuis met de kaarsjes aan en een glas rode wijn op de bank zat. Ik kreeg bijna zin om de kerstboom op te tuigen en naar de muziek van Tchaikovsky te gaan luisteren. Omdat het toch een beetje te fanatiek was om dat te doen ben ik aan de gang gegaan met stoofpotjes. Terwijl ik dit aan het typen ben staan de stoofpeertjes te pruttelen en heb ik net een pompoen op de markt gescoord. Afgelopen weekend ben aan de slag geweest met rendang. Rendang is een Indonesisch gerecht dat bestaat uit rundvlees dat gegaard is in kokosmelk. Elke familie heeft zijn eigen recept en iedere familie vind dat hun recept de beste is. Ik heb geen Indische familie, maar wel een eigen recept. Waarschijnlijk is het recept in de ogen van een echte indo een lachertje, maar zo vind ik de rendang lekker. Om de chilipepers iets minder pittig te maken heb ik eerst de pitjes verwijderd om ze vervolgens even te laten wellen in warm water. Zo proef je toch de warmte en de smaak van de pepers zonder dat je mond van binnen in de fik staat. En een beetje warmte kunnen we zo nu en dan wel gebruiken. Het Indonesisch stoofvlees met kokosmelk is een lekker gerecht voor in het weekend of op andere dagen dat je tijd hebt om lang in de keuken te staan. De tijd wordt uiteindelijke beloond. Want de liefde die je terugkrijgt van degene die mee-eten is de tijd in de keuken waard. Probeer het maar eens uit 😉
Ingrediënten Indonesisch stoofvlees met kokosmelk voor 4 personen

1 kg runderriblappen
5 rode chilipepers
1 liter kokosmelk
4 kimiri’s
5 tenen knoflook
3 middelgrote uien
1 theelepel tamarindepasta
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
2 salamblaadjes
2 djeroek poeroetblaadjes (citroenblad)
2 stengels citroengras
Een snuf zout
Een scheutje arachideolie

Versnipper uien en de chilipepers. Verwijder de zaadjes om de rendang niet te pittig te maken. Pers de teentjes knoflook en pof de kimirinoten. Doe de ui, chilipeper, knoflook, kimirinoten, de kurkuma, de komijn, het gemberpoeder en een snuf zout bij elkaar in de keukenmachine. Maal tot er een pasta ontstaat. Snijd de runderriblappen in stukjes van ongeveer 3 cetimeter lang en 1 centimeter breed. Verhit de olie in een braadpan. Doe de de peper-uienpasta in de pan en laat het 2 minuten fruiten. Doe het vlees bij de pasta en bak het rondom een beetje aan.

Giet de kokosmelk en het sap van een halve citroen over het vlees. Leg een knoop in de stengel citroengras en doe het samen met de salam en de djeroek poeroet bij de kokosmelk. Breng de kokosmelk aan de kook. Zet het vuur laag en doe de deksel op de braadpan. Laat het vlees 3 tot 4 uur stoven.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *