Ajam smoor

Recept: Indonesische ajam smoor

 

Ajam smoorDeze Indonesische ajam smoor is echt een favorietje hier in huis. Zowel bij de peuter als bij ons valt deze malse zoete kip met zijn heerlijke saus ontzettend in de smaak. Vaak maak ik hem klaar als wij iets pittigs eten uit de Indische keuken. Dan heeft Sophie toch het idee dat ze (ongeveer) hetzelfde eet (want o wee als zij iets anders krijgt dan wij, dan eet ze ons hele bord leeg en laat ze haar eigen eten staan), maar heeft ze geen last van pittige pepers. Die worden in deze ajam smoor namelijk helemaal niet gebruikt. Dat wij dan wel stiekem iets van haar bord pikken, hebben we het maar even niet over. Sorry nont sorry! Deze ajam smoor is lekker in combinatie met witte rijst, komkommer, gefrituurde uitjes en natuurlijk een flinke hand kroepoek. 
Ajam smoor

Ingrediënten Indonesische ajam smoor voor 8 personen

750 gram kippendijen en poten met bot en vel
200 ml ketjap manis
6 tenen knoflook
3 sjalotten
2 tomaten
2 maggiblokjes (de kleine vierkante in ouderwetse verpakking)
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel laospoeder
100 gram roomboter
4 kruidnagels
3 salamblaadjes
Een snuf nootmuskaat

Ajam smoor

Meng de ketjap met de nootmuskaat en een snuf peper in een grote schaal. Leg de kip in de ketjap en roer alles goed door. Dek de kip af en laat het een half uurtje in de koelkast staan.

Doe de knoflook, de sjalotten, de gember, de laos en de tomaat bij elkaar in een hakmolentje en draai tot een boemboe.

Smelt de boter in de pan. Haal de kip uit de marinade en braad aan alle kanten even aan. Haal de kip uit de pan als de buitenkant bruin ziet en zet apart.

Doe de boemboe in de pan (laat alle boter en aanbaksels in de pan zitten!) en fruit op laag vuur tot het heerlijk begint te geuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer af en toe even door.

Doe de kip, samen met de kruidnagels en de salamblaadjes terug in de pan. Giet de ketjapmarinade van de kip in de pan en verkruimel de maggi-blokjes erboven. Roer alles goed door en laat 45 minuten pruttelen op laag vuur (zonder deksel).

Serveer de Indonesische ajam smoor met witte (pandan) rijst, komkommer, gefrituurde uitjes, atjar, kroepoek en eventueel wat rode ui en peterselie.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *