|
|

Ingrediënten voor 8 Surinaamse kippenpoten
8 kippenpoten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
2 theelepels tomatenpuree
2 maggiblokjes
2 blaadjes salam
1 afgestreken theelepel ketoembar
1 afgestreken theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
1 eetlepel suiker
Peper en zout
Een beetje olie om in te bakken
Een bosje selderij
4 eetlepels zoute ketjap (asin)
2 eetlepels zoete ketjap (manis)
Doe de kippenpoten in een grote schaal of kom. Versnipper de ui en de tomaat. Pers de teentjes knoflook. Doe de helft van de ui, de hele tomaat, de knoflook, de tomatenpuree, de ketoembar, het 5 kruidenpoeder, de zoete en de zoute ketjap en een beetje peper en zout bij de kippenpoten. Laat de kip minimaal een uur afgedekt in de koelkast marineren. Hoe langer hoe beter. Ik leg de kippenpoten meestal de avond ervoor al in de marinade.
Hak de selderij fijn. Verhit een beetje olie in een hapjespan. Strooi de suiker in de pan en verhit tot het gaat karamelliseren. Doe de andere helft van de ui bij de olie. Bak tot de ui glazig ziet. Leg de kippenpoten in de pan en giet de hele kom met marinade over de kippenpoten heen. Bak al roerend de kippenpoten even aan. Verkruimel de maggiblokjes over de inhoud van de pan en voeg de salam en een handje selderij toe. Voeg ongeveer een halve liter water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de kippenpoten een kwartier.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakrooster met aluminiumfolie en leg hier de kippenpoten op. Bak de Surinaamse kippenpoten in 20 minuten knapperig.
De Surinaamse kippenpoten zijn lekker in combinatie met Surinaamse bami, nasi of gewoon bij de borrel.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).


Kan je deze kippenpoten ook alleen bakken ipv eerst nog in de oven???
Een halve liter water erbij gedaan… lijkt me zoveel water hoop dat dit goedkomt met de kip want hij staat al 10 min te pruttelen
Wat ik doe is de saus die overblijft als ik de kippenpoten eruit haal om in de oven te leggen, met de staafmixer pureren tot een egaal sausje en daarna nog even inkoken. Erg lekker sausje bij de rijst! Erg smaakvol! Ik eet er zelf rijst, gekookte erwtjes en komkommer bij.
Hoi,
Ik mis het andere recept. Surinaamse nasi met kip. Waar de kip wordt mee gebakken. Is ie van jullir acc verwijderd?
Lekker hoor! Gemaakt zonder de salaam (want geen idee wat dat is) en de helft van de ketjappen omdat ik bang was dat het anders wel erg zout zou worden (ik voeg doorgaans geen of weinig zout toe, dus vind al gauw iets te zout). De marinade die achterbleef in de pan heb ik met wat water gepureerd en daarna gebruikt als saus bij de rijst, erwtjes en komkommer. Oja, en ik zie nu dat ik de maggi helemaal vergeten ben. Kan prima zonder dus! Zeker een aanrader wat mij betreft.
Salaam Word veel in de surinaamse keuken gebruikt. Ongeveer t zelfde als laurierblad je zou zeggen gebruik dat. Nou nee voor een fijnproever geven beiden een andere aroma aan t gerecht.
Misschien, maar zo was het ook hardstikke lekker!
Bedankt voor dit recept. Ik ga dit binnenkort maken, maar wel minus 5-spice, want dat vind ik echt niet lekker. 🙂
Kruiden moet je mee koken. Als je five spice powder eruit laat kun je beter alleen peper en zout gebruiken. Respecteer en waardeer de kruiden in je gerecht ruik kijk en proef. Stop liefde in je eten.
Lol waarom bepaal jij of iets wel of niet kan in een recept.
Typisch Hollands weer. En erwtjes en komkommer ? Ugh
da’s weer jammer .. die mevrouw doet tenminste haar best
Heerlijk! Ik heb hem vorige week gemaakt volgens recept, en met laurier ipv salam (kon ik niet krijgen). Daarnaast heb ik de saus inderdaad gepureerd met een staafmixer (eerst de laurier er uit, uiteraard) en ingekookt tot dikkere saus. Geserveerd met witte (surinaamse) rijst en snijboontjes. Ver-ruk-ke-lijk! Ik ga hem morgen weer maken 🙂