Recept: Ovenschotel met aubergine en lamsgehakt

 

ovenschotel met aubergine en lamsgehaktDeze aubergineschotel met lamsgehakt maakte ik tijdens een etentje met vrienden. Ik serveerde er couscous met gegrilde courgette, Turks brood en baba anousch bij. De opmaak is eigenlijk niet zo gegaan als ik wilde. In eerste instantie zouden het auberginerolletjes moeten worden waar ik het lamsgehakt in wilde stoppen. In mijn hoofd zou het er fantastisch uit gaan zien. Helaas bleef  het allemaal niet zo lekker zitten en heb ik het maar op deze manier in een ovenschaal gestopt. Verre van fotogeniek. De volgende keer leg de ik aubergine op het lamsgehakt met de kaas erover denk ik. Anyway, de smaak van de schotel is fantastisch. Door de knoflook, kaneel en rode wijn wordt het lamsgehakt lekker kruidig. Een makkelijk feestmaal. Helemaal als je voor meerdere mensen kookt. 

Ingrediënten aubergineschotel met lamsgehakt voor 4 personen

750 gram lamsgehakt
3 aubergines
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 zoete puntpaprika
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel gedroogde chiliflakes
1 kaneelstokje
2 takjes oregano
1 eetlepel peterselie
300 gram gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
100 gram belegen geitenkaas
Een flinke scheut kruidige rode wijn (ik gebruikte een tempranillo)
Peper en zout
Olie om in te bakken

Snijd de sjalot en de paprika in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een braadpan. Doe de paprika en de ui in de pan. Bak tot de sjalot glazig ziet. Pers de teentjes knoflook. Voeg de knoflook aan de paprika en de sjalot toe. Doe het lamsgehakt in de braadpan en rul tot het lichtbruin kleurt. Voeg het kaneelpoeder, het gemberpoeder en de gedroogde chiliflakes aan het gehakt toe. Giet een flinke scheut rode wijn over het gehakt en kook tot de wijn is gereduceerd tot een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid. Hak de oregano en de peterselie fijn. Voeg de tomatenblokjes, de oregano, de peterselie en het kaneelstokje toe aan de saus. Proef goed en maak op smaak met een beetje peper en zout. Laat de gehaktsaus nog een half uur pruttelen op laag vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken. Bestrooi beide kanten met een beetje peper en zout. Grill de plakken aubergine aan beide kanten een paar minuten op de grillplaat of in een grillpan. Je kunt ze ook een minuut of 10 op 180 graden in de oven roosteren. Leg de plakken aubergine in een ovenschaal. Haal het kaneelstokje uit het gehakt. Giet de gehaktsaus over de aubergine heen. Rasp de geitenkaas. Strooi de geitenkaas over de aubergineschotel met lamsgehakt. Zet de ovenschaal een kwartiertje in de oven tot de kaas gesmolten is.

De aubergineschotel met lamsgehakt is lekker in combinatie met couscous, een frisse salade en stukjes brood met smeersels.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *