Recept: Rabarbertaart met amandel

 

Rabarbertaart met amandelHoera! De rabarber is weer in het seizoen. Ik ben gek op de roze friszure groente. Vroeger mocht ik altijd een lepel rabarberchutney door de yoghurt roeren. Heerlijk vond ik dat. In het seizoen stond altijd een pannetje met rabarber op het gasfornuis. Tenminste, dat is wat ik me herinner. Waarschijnlijk was dat steeds maar een week of 2. Tegenwoordig bak ik het liefs met rabarberstengels. Stèngels ja. De bladeren van de rabarber zijn giftig. Snel afsnijden en weggooien dus. Gemengd met een schep suiker smaakt de rabarber heerlijk in allerlei taarten en broodjes. Vorig jaar maakte ik al een keer een rabarbertaart met kaneel (klik hier voor het recept). Dit keer gebruikte ik amandelmeel en citroenschil als smaakmakers. Ik bakte de rabarbertaart met amandel 2 weken geleden als toetje na de paasbrunch. De taart viel erg in de smaak en ging schoon op. Jammer, want ik had graag een stukje mee naar huis genomen. Ik moet hem binnenkort nog maar een keer bakken. Heel vervelend weer… 🙂



Ingrediënten rabarbertaart met amandel

Voor de bodem

160 gram bloem
100 gram kristalsuiker
30 gram amandelmeel
120 gram boter
1/2 tl bakpoeder
1 ei
Een snuf zout

Voor de rabarberchutney

4 stengels rabarber
100 gram suiker
1 citroen

Voor de amandelvulling

165 gram kristalsuiker
150 gram roomboter
100 gram amandelmeel
2 eieren
50 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
een snuf zout

En verder

2 stengels rabarber
Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de schil van de citroen en snijd de rabarberstengels in stukjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de rabarber op het bakpapier en bestrooi met de suiker en de geraspte citroenschil. Schuif de bakplaat in de oven en bak de rabarber 20 minuten. De rabarber is klaar als je er met een vork doorheen glijdt.

Meng de ingrediënten voor de bodem met elkaar in een keukenmachine. Rol het deeg in vershoudfolie en leg het een half uur in de koelkast.

Vet een bakvorm (9 inch of 22,5 cm) in. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een grote lap. Bekleed de bakvorm (de bodem en de zijkanten) met deeg. Prik het deeg in met een vork en zet de vorm nog een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een velletje bakpapier op de bodem en vul de vorm tot de rand (dit is belangrijk anders stort het deeg aan randen naar beneden) met bakbonen (of rijst). Zet de vorm in de oven en bak de bodem 20 minuten.

Doe de ingrediënten voor de amandelvulling bij elkaar in een kom. Klop de ingrediënten met een mixer tot een romig mengsel.

Bedek de bodem van de taart met de rabarberchutney. Spatel  het amandelmengsel over de rabarber heen. Snijd de overgebleven stengels rabarber in stukjes en leg die in het amandelmengsel.

Zet de rabarbertaart met amandel in de oven en bak hem in 40-50 minuten gaar. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi voor serveren met poedersuiker.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *