Recept: Rabarbertaart met kaneel

 

Rabarbertaart met kaneelHoera! De rabarber is weer in het seizoen. Toen ik vorige week op de markt liep en grote bossen rabarber zag liggen maakte mijn hart een sprongetje. Ik ben namelijk gek op rabarber. Vroeger maakt mijn oma altijd rabarberchutney met kaneel. De rabarber stond dan lekker te pruttelen in de keuken. Het hele huis rook naar de friszoete smaak van rabarber met een vleugje kaneel. Toen mijn zusje en ik klein waren aten we 2 keer per week bij opa en oma. Op de dagen dat oma verse rabarber maakte kregen we na het avondeten een paar lepels warme rabarberchutney door de yoghurt. Heerlijk vond ik dat! De rest van de chutney ging de vriezer in en werd het hele jaar door als een soort appelmoes gegeten. Zo kregen we het in de winter bijvoorbeeld bij de rode kool geserveerd. Het fijne van rabarber vind ik dat het niet zo zoet is. Het is eerder fris. Of zuur, zoals sommige mensen zullen zeggen. De rabarber die ik op de markt scoorde gebruikte ik voor een groot deel in deze rabarbertaart met kaneel. De rest zit nog in de groentemand en wacht op een bestemming. Geen idee wat die bestemming wordt. Het moet in ieder geval op want morgen gaan we een weekje naar Berlijn. Ik vermoed dus dat we vanavond iets met rabarber eten!

Ingrediënten rabarbertaart met kaneel

Voor het deeg

200 gram bloem
4 eetlepels suiker
140 gram roomboter
1 ei
Een snuf zout

Voor de rabarbervulling

500 gram rabarber
2 eetlepels maizena
4 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
1 citroen
1 vanillestokje
Poedersuiker

Snijd de boter in kleine stukjes. Zeef de bloem en doe het samen met de suiker, boter, ei en een snuf zout in een grote schaal of kom. Kneed, met de hand of met een mixer, tot er een soepel deeg ontstaat. Vorm het deeg tot een bal en leg het in het midden van de kom. Laat het deeg een half uurtje rusten.

Verwijder de bladeren van de rabarberstengels en snijd ze in stukjes van 1 of 2 centimeter. Rasp de helft van de citroen. Snijd het vanillestokjes in de lengte doormidden en verwijder het merg met een theelepel. Doe de rabarber in een kom. Doe de vanille, het citroenrasp, de suiker, de maïzena en de kaneel bij de rabarberstengels. Meng alles goed met elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in. Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het deeg nog even door en bekleed de bakvorm met het deeg. Leg de stukjes rabarber in het deeg. Strooi een beetje van het overgebleven suikermengsel over de rabarber. Bak de rabarbertaart met kaneel in ongeveer een half uur gaar. Bestrooi de rabarbertaart met wat poedersuiker.

Je kunt de taart rabarbertaart zowel warm als koud serveren. Extra lekker in combinatie met kaneelijs!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *