Baklava cheesecake

Recept: Baklava cheesecake; dé ultieme guilty pleasure

 

Baklava cheesecakeHij is krokant. Hij is zoet. Hij is machtig. Je komt er direct 3 kg van aan. Maar O MY GOD wat is deze baklava cheesecake verslavend lekker! Dit is echt dat extra rondje sportschool (Als hij weer open is… Ik wil zooo graag weer lekker sporten!) of rondje hardlopen waard. Ik kon namelijk niet stoppen met snoepen van deze taart. En met het suikerfeest in aantocht zie ik weinig reden om het niet een keer uit te proberen. Het filodeeg wat ik heb gebruikt komt uit de Islamitische supermarkt. Het merk is Au blé d’or en het zit in een groene langwerpige verpakking. Je vind het over het algemeen in de koeling. Klik hier om te zien welke het is. Dit filodeeg is geniaal. Het scheurt een stuk minder snel en de afmeting is lekker groot. Als je dit filodeeg nou eenmaal een keer hebt gebruikt wil je nooit meer anders! No spon… Just a hugeee fan! En nu… Hup hup… De keuken in! Ga je geen spijt van krijgen hoor!




Ingrediënten baklava cheesecake

10 grote vellen filodeeg (van de Turkse/Marokkaanse supermarkt)
150 gram gesmolten roomboter
Eventueel een handje rozenblaadjes voor de garnering

Voor het cheesecakemengsel

600 gram roomkaas
3 eieren + 1 eidooier
175 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
geraspte citroenschil van een halve citroen

Voor de suikersiroop

150 gram kristalsuiker
180 ml honing
250 ml water
Een stukje citroenschil van 2 cm lang (met een dunschiller geschaafd)

Voor de notenmengsel

100 gram ongezouten pistachenoten + 1 eetlepel extra voor garnering
75 gram ongezouten amandelen
1 theelepel gemalen kaneel

Baklava cheesecake

Begin met het maken van het suikermengsel. Doe alle ingrediëten voor het suikermengsel in een steelpan en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen zodat het iets indikt.

Hak de pistachenoten en de amandelen fijn. Voeg de kaneel toe en meng alles met elkaar. Giet de helft van de suikersiroop bij de nootjes en meng alles met elkaar.

Klopt de roomkaas met de kristalsuiker, het vanille-extract en de citroenschil los. Spatel de eieren en de eidooier door het beslag.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Besmeer een vel filodeeg met gesmolten boter. Plaats het vel filodeeg in de springvorm. De uiteindes laat je over de rand hangen. Het is niet erg als het een beetje scheurt. Besmeer het volgende vel filodeeg met boter en leg deze kruislings op het ander vel in de springvorm. Druk aan zodat je de vorm straks meteen kunt vullen. Herhaal tot alle vellen op zijn.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Stort de helft van het nootjesmengsel op het filodeeg. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

Stort de helft van het roomkaasmengsel op de nootjes. Laat de rest van de nootjes in het mengsel vallen en giet de rest van het roomkaasmengsel er overheen.

Vouw het filodeeg dicht. Giet de gesmolten boter die je over hebt over de bovenkant.

Zet de baklava cheesecake in de oven en bak in 75 minuten gaar. De laatste 10 minuten van de baktijd verhoog je de oven naar 180 graden zodat de bovenkant iets bruiner wordt.

Verwarm de overgebleven suikersiroop. Giet de suikersiroop, als je de cheesecake uit de oven haalt, direct over de bovenkant van de taart. Bestrooi met pistachenootjes en rozenblaadjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal de cheesecake voorzichtig uit de vorm en zet hem in de koelkast. Laat de taart 3 uur (of de hele nacht) opstijven in de koelkast.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *