Zeeuwse bolus

Recept: Heerlijk plakkerige Zeeuwse bolus

 

Zeeuwse bolusLangzaam aan beginnen we weer richting het minder mooie weer te kruipen. Althans… Het minder zonnige weer. Want ik vind de herfst ook wel wat hebben. Met de herfst begint bij mij ook altijd de behoefte om te bakken. Lekker bezig in de keuken terwijl buiten de regen tegen de ramen tikt. In mijn gedachte pruttelt er een pannetje met stoofvlees op het vuur en staat er een lekker herfstig muziekje aan. Frank Sinatra of Etta James (stormy weather kom er maar in!). Glaasje rode wijn erbij (hoe kon ik die vergeten) en de heerlijkste recepten uit de oven toveren. Vorig weekend had ik zo’n moment. De regen kwam met bakken uit de hemel en we besloten om het binnen gezellig te maken. De peuter en ik bakten samen deze lekkere Zeeuwse bolus. En dat pakte heel goed uit. Luchtige broodjes met een lekkere sticky buitenkant. En ohhh wat roken ze heerlijk! Kaneel, suiker en brood; wat mij betreft een gouden combi. Douwe had er binnen een uur 3 naar binnen gepropt. Aanradertje!

 
Ingrediënten voor 12 keer de Zeeuwse bolus

500 gram bloem
280 ml lauwe melk
14 gram gist
1 ei
50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 theelepel geraspte citroenschil
300 gram donkere basterdsuiker
100 ml water
2 eetlepels kaneelpoeder
Een snuf zout

Zeeuwse bolus

Roer de gist door de lauwwarme melk en laat even staan. Dit kan gewoon in de beslagkom.

Doe de bloem en het ei ook in de kom en kneed een minuut of 5, met de hand of met de machine. Voeg de roomboter en het zout toe. Kneed nog 5 minuten tot een soepel, maar nog een beetje plakkerig, deeg.

Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.

Meng de basterdsuiker met de kaneel en giet het in een langwerpige schaal. Zet ook een bakje water klaar.

Verwarm de oven voor op 230 graden

Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Rol een bolletje uit tot een streng van ongeveer 30 cm.

Smeer de streng in met een beetje water en rol hem vervolgens door de schaal met suiker. Rol de streng op en maak het uiteinde vast aan de onderkant. Leg de Zeeuwse bolus op de bakplaat.

Herhaal dit tot je bakplaat vol is. Ik bakte er 6 per keer. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 6 tot 9 minuten, afhankelijk van je oven, gaar.

Leg de Zeeuwse bolussen, direct als ze uit de oven komen, omgekeerd op een platte schaal of op plat bord. Op het aanrecht op een stuk bakpapier kan ook. Doe dit voorzichtig en met een spatel, want de broodjes zijn loeiheet!

Laat de Zeeuwse bolussen afkoelen en val aan!

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.