Recept: Pincho’s

 

Pincho'sAls het zonnetje schijnt begint het vakantiegevoel meteen te kriebelen in mijn buik. Nog 7 weken en dan begint voor mij de zomervakantie. Douwe heeft in dezelfde periode ook vrij gekregen dus we kunnen ruim 2,5 week op pad. We weten nog niet waar we heen gaan. Meestal bepalen we dat pas 2 of 3 weken van tevoren. Als jullie goede suggesties hebben dan hoor ik het graag. Om alvast een beetje in de stemming te komen maakte ik afgelopen weken meerdere vakantiegerechten. Één van die gerechten zijn deze pincho’s. Bij het woord pincho denk ik altijd meteen aan een terrasje, een glas wijn en gezelligheid. Het Spaanse woord pincho betekent letterlijk spiesje. En dat is precies wat het is. Een hapje op een spiesje. Meestal is dit een geroosterd stukje stokbrood met verschillende soorten beleg. In Spanje eten ze de pincho’s aan het einde van de middag bij de borrel. Als je het hapje opgegeten hebt bewaar je het stokje en aan de hand van het aantal stokjes reken je uiteindelijk af. Een soort tapas maar dan op een broodje. Ik weet uit ervaring dat de pincho’s het ook goed doen op de hapjestafel tijdens een verjaardag of als voorgerecht van bijvoorbeeld een barbecue. Ik word er in ieder geval erg blij van dit gerechtje. Als je me vanmiddag zoekt… Ik ga na mijn werk nog even een terrasje pakken. Morgen schijnt het voorlopig afgelopen te zijn met het zonnetje, dus ik wil er nog even van genieten. 

Ingrediënten voor 15 pincho’s

1 stokbrood
Een scheut olijfolie
Versgemalen peper
Zeezout

5 pincho’s met zalm en tonijn

100 gram gerookte zalm
1 blikje tonijn op basis van zonnebloemolie
2 eetlepels mayonaise
Een handje zwarte olijven
Een halve rode ui
3 kwarteleieren
5 zongedroogde tomaatjes

5 pincho’s met gegrilde kip

1 kipfilet
5 plakken serrano
3 artisjokkenharten
1 geroosterde paprika

5 pincho’s met manchego

3 tomaten
50 gram manchego
5 ansjovisfilets
1 geroosterde paprika
5 hele zwarte olijven

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in plakjes. Besprenkel de plakjes stokbrood met een beetje olijfolie, peper en zout. Leg de stukjes stokbrood een kwartiertje in de oven zodat ze knapperig worden.

Pincho met zalmPincho met zalm

Kook de kwarteleieren, dit duurt ongeveer 4 minuten. Pel de eieren en snijd ze door midden. Versnipper de rode ui. Snijd de puntpaprika en zwarte olijven in kleine blokjes. Doe de tonijn in een kom. Doe de paprika, zwarte olijf, rode ui, 2 eetlepels mayonaise en een beetje peper en zout bij de tonijn. Meng alles door elkaar en proef of de tonijnsalade op smaak is. Leg op elk stukje stokbrood een eetlepel tonijnsalade. Leg een stukje gerookte zalm op de tonijnsalade. Rijg een half kwarteleitje en een zongedroogde tomaat aan een spiesje en prik de spies in het broodje met zalm en tonijnsalade.

Pincho met gegrilde kipPincho met gegrilde kip

Bestrooi de kipfilet met peper en zout en grill aan alle kanten goudbruin. Snijd de gegrilde kip in plakjes. Snijd de artisjokkenharten doormidden en de geroosterde paprika in reepjes. Leg een plak gegrilde kip op de broodjes. Prik de geroosterde paprika, het artisjokkenhart en de serranoham aan een spiesje. Prik het spiesje in het broodje met gegrilde kip.

Pincho met manchegoPincho met manchego

Pureer de tomaten. Zeef de gepureerde tomaten tot alleen het pulp overblijft. Smeer de broodjes in met het tomatenpulp. Snijd de manchego in puntjes en de geroosterde paprika in reepjes. Leg op elk broodje een puntje manchego met daarop een ansjovisfilet. Prik een zwarte olijf en een reepje geroosterde paprika aan een spiesje. Prik het spiesje in het broodje met manchego en ansjovis.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *