Recept: Zweedse gehaktballetjes (köttbular)

 

Zweedse gehaktballetjesOhhh! Gisteravond hebben we zo lekker gegeten. Ik lag na het eten letterlijk in een foodcoma op de bank. Deze Zweedse gehaktballetjes waren zo verslavend dat ik ervan bleef eten. Het resultaat? Een lege pan en een veel te volle buik. Ik kon geen pap meer zeggen. Gelukkig hebben wij de regel dat degene die kookt niet op hoeft te ruimen. 3 maal raden wie de tafel bijna nooit afruimt. Ik ben het in ieder geval niet. De Zweedse gehaktballetjes die ik maakte heb je vast weleens geproefd, of in ieder geval gezien, bij de Ikea. Vond je ze lekker? Mooi, want vanaf nu kun je ze heel makkelijk zelf maken. Vond je ze niet zo lekker? Nog beter, want de balletjes uit dit recept zijn veel lekkerder dan de, naar mening iets te flauwe, Ikeaballetjes. Makkelijk om te maken en klaar in minder dan een half uur. Ik zie alleen maar voordelen. De Zweedse gehaktballetje zijn lekker in combinatie met veenbessenjam, aardappelpuree, gebakken aardappels of frietjes. Laten jullie het weten als jullie ze gemaakt hebben? Vind ik leuk! 



Ingrediënten voor 2o Zweedse gehaktballetjes

Voor de gehaktballetjes

500 gram runder of half-om-halfgehakt
1 ei
1 teen knoflook
2 sjalotjes
40 gram panko
1 theelepel fijngehakte peterslie
1 theelepel gedroogde oregano
Een snufje piment
Een scheutje olie
Een klontje roomboter om in te bakken
Peper en zout

Voor de saus

20 gram roomboter
2 eetlepels bloem
200 ml room
400 ml kippenbouillon
1 eetlepel worcestershiresaus
1 theelepel honing
1 theelepel mosterd
1 eetlepel fijngehakte peterselie
Peper en zout

Versnipper de sjalotjes en pers de teen knoflook. Doe het gehakt, de sjalotjes, de knoflook, de panko, de peterselie, de oregano, de piment, het ei en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten door elkaar. Rol 20 balletjes van het gehakt.

Doe een scheutje olie en een klontje roomboter in een braadpan. Laat de boter smelten. Leg de gehaktballetjes in de pan en bak tot ze gaar en goudbruin zien. Zet de gehaktballetjes apart.

Smelt de roomboter in een koekenpan. Voeg de bloem toe en meng tot een zanderige massa. Voeg de room en de kippenbouillon toe. Roer tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de peterselie, honing, mosterd en worcestershiresaus toe. Roer alles door elkaar en maak af met peper en zout.

Leg de gehaktballetjes in de saus en bestrooi met peterselie. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met veenbessenjam en aardappelpuree of frietjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *