Steak tartaar met truffel en kwartel-ei

Recept: Steak tartaar met truffel en kwartelei

 

Steak tartaar met truffel en kwarteleiDe steak tartaar is één van mijn favoriete gerechten. Als er een steak tartaar op de kaart staat heb je dikke kans dat ik hem bestel. Vooral als de zon schijnt vind ik het lekker om dit frisse gerecht te eten. Veel mensen zijn een beetje huiverig voor tartaar omdat het rauw vlees bevat. Zelf heb ik daar weinig problemen mee. Zolang het vlees van goede kwaliteit en vers is, kan er vrij weinig gebeuren. De steak tartaar vind ik het lekkerst als er een beetje truffelolie of -mayonaise doorheen zit. Afgelopen weekend was het slecht weer en besloot ik een uitgebreid diner voor Douwe en mij te maken. Dat doen we vaker als het “binnenblijfweer” is. Eerst duiken we de hele middag de keuken in om vervolgens lekker lang te tafelen. Ik had nog een paar kwarteleieren over van de pincho’s die ik laatst maakte en besloot deze te gebruiken. In mijn steak tartaar gebruikte ik zowel truffelolie als -mayonaise. We schepten de stukjes tartaar op krokant geroosterd stokbrood met rucola, truffelmayonaise  en het ei. Heerlijk was het. Het is niet moeilijk om een steak tartaar te maken. Sterker nog, je bent er zo mee klaar. Gek eigenlijk dat ik dit niet veel eerder gemaakt heb. De steak tartaar met truffel en kwartelei is zeker voor herhaling vatbaar!Ingrediënten steak tartaar met truffel en kwartelei voor 2 personen

200 gram ossenhaas
1 theelepel kappertjes
4 of 5 cornichons (mini-augurkjes)
1 rode rode ui
2 kwarteleieren
1 theelepel truffelolie
1 theelepel worcestershiresaus
1 eetlepel truffelmayonaise
Een flinke scheut azijn
Een scheutje goede kwaliteit olijfolie
Een handje rucola
Peper en zout
Brood of toast

Hak de ossenhaas in kleine stukjes. Versnipper de rode ui. Hak de kappertjes en cornichons fijn. Doe de ossenhaas, rode ui, kappertjes en cornichons bij elkaar in een kom of schaal en meng alles goed met elkaar. Proef of de verhoudingen kloppen en voeg indien nodig meer van bepaalde ingrediënten toe. Roer een theelepel truffelolie, een theelepel worcestershiresaus en een beetje peper en zout door de tartaar en proef of hij op smaak is. Pas op met de truffelolie, je hebt maar een klein beetje nodig. Te veel kan al snel veel te sterk zijn.

Leg een ronde uitsteekvorm op een bord. Schep 2 eetlepels tartaar in het vormpje en druk even aan. Verwijder de uitsteekvorm voorzichtig.

Breng een liter water met een flinke scheut azijn aan de kook. Roer tot er een “snelle” draaikolk ontstaat. Breek een truffeleitje open en laat hem langzaam in het midden van de draaikolk glijden. Laat het kwartelei 1 à 2 minuten koken en schep hem daarna met een schuimspaan uit de pan. Herhaal dit met het andere ei.

Leg op elke steak tartaar een kwartelei. Maak de rucola aan met een beetje olijfolie, peper en zout. Druppel wat truffelmayonaise rond de steak tartaar en garneer met een handje rucola. Serveer de steak tartaar met truffel en kwartelei in combinatie met brood of toast.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Steak tartaar met truffel en kwartelei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *