Spicy sticky Indische speklapjes

Recept: Sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst

 

Sticky pittige speklapjes met ketjap en rijstDag lieve mensen! Ik heb me afgelopen weekend toch iets lekkers gemaakt. Ik heb mijn vingers er letterlijk bij af zitten likken. Hier was niks voor de mister bij hoor. En zeker niet voor peuter. Ik heb lekker alles zelf opgegeten. Sorry not sorry! Het geheim van deze pittige speklapjes is dat je ze lekker knapperig maakt. Dat doe je door ze eerst op hoog vuur aan te bakken en daarna laat je ze op laag vuur doorgaren tot er een lichte crunch ontstaat. Vervolgens maak je een sticky spicy ketjapsaus waar de speklapjes nog even lekker in door laat pruttelen. Het resultaat? Deze sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst. Lekker met atjar, gefrituurde uitjes en komkommer. Ik krijg er terwijl ik dit schrijf alweer trek in! Dit komt heel snel weer op tafel.




Sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst

Ingrediënten voor 6 sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst

6 speklapjes
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels sambal badjak
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels ketjap manis
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
1 maggiblokje
Een scheutje olie om in de bakken
Atjar voor erbij
Een handje gefrituurde uitjes
Peper en zout

Sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst

Kook de rijst gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet de rijst af en laat even staan met de deksel op de pan.

Bestrooi de speklappen aan beide kanten met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Zet het vuur hoog. Doe de speklappen in de pan en bak tot de buitenkant bruin begint te worden. Zet het vuur laag en laat de speklapjes bakken tot ze krokant zijn. Haal de speklappen uit de pan en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.

Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Verhit een scheutje olie in dezelfde pan als waar de speklapjes in gebakken zijn. Schraap de aanbaksels van het spek los. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bak een paar minuten mee. Doe de gembersiroop, het maggiblokje en de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Leg de speklapjes in de saus en schep een paar keer om. Bestrooi de speklapjes met lente-ui, atjar en gefrituurde uitjes en serveer met rijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Sticky pittige speklapjes met ketjap en rijst

  1. Manolito van Galen schreef:

    Hoi Lynn,

    Een heerlijk recept.
    Voor hoeveel personen is dit gerecht?
    En hoeveel rijst is nodig?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *