Pittige speklapjes met ketjap en rijst

Recept: Pittige speklapjes met ketjap en rijst

 

Pittige speklapjes met ketjap en rijstO guys, dit is lekker! Ik heb letterlijk mijn vingers erbij af zitten likken. Eigenlijk eet ik geen varkensvlees. Ik kan het niet goed verdragen. Er hoeft maar een klein beetje in het eten te zitten en ik zit de hele avond op het toilet. STOM! Ik vind het namelijk wel heel erg lekker. Op sommige avonden, als ik de deur niet meer uit hoef, heb ik daarom een varkensvleesfeestje. We eten dan ribbetjes, pulled pork, geroosterd buikspek, beenham of deze pittige speklapjes met ketjap en rijst. En als het echt feest is zet ik bij de borrel ook nog een plateau met paté en charcuterie op tafel. Zó lekker allemaal. Het geheim van deze pittige speklapjes is dat je eerst het vlees lichtbruin aanbakt. Dat doe je door ze eerst op hoog vuur aan te bakken en daarna laat je ze op laag vuur knapperig worden. Saus erbij en je hebt heerlijke sticky speklapjes. Heerlijk met rijst, lente-uitjes en gefrituurde uitjes. Ik krijg er nu alweer trek in!Ingrediënten voor 6 pittige speklapjes met ketjap en rijst

6 speklapjes
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels sambal badjak
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels ketjap manis
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
1 maggiblokje
Een scheutje olie om in de bakken
3 lente-uitjes
Een handje gefrituurde uitjes
Peper en zout

Pittige speklapjes met ketjap en rijst

Kook de rijst gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet de rijst af en laat even staan met de deksel op de pan.

Bestrooi de speklappen aan beide kanten met peper en zout. Smelt de roomboter of verhit de olie in een koekenpan. Zet het vuur hoog. Doe de speklappen in de pan en bak tot de buitenkant bruin begint te worden. Zet het vuur laag en laat de speklapjes bakken tot ze krokant zijn. Haal de speklappen uit de pan en zet ze aan de kant.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Verhit een scheutje olie in deze pan als waar de speklapjes in gebakken zijn. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bak het een paar minuten mee. Doe de gembersiroop, het maggiblokje en de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Leg de speklapjes in de saus en schep een paar keer om. Snijd de lente-ui in ringetjes. Bestrooi de speklapjes met lente-ui, gefrituurde uitjes en serveer met rijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Pittige speklapjes met ketjap en rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *