Recept: Osso bucco alla Milanese

 

Osso buccoNog één week werken en dan heb ik 2 weken vakantie. 2 weken lang series kijken, shoppen, hotspots ontdekken en natuurlijk heel veel koken. Ik kijk er zo naar uit! Vandaag post ik één van de laatste kerstrecepten. De osso bucco. Osso bucco is een Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkels worden gestoofd in een tomatensaus met witte wijn, wortel, bleekselderij, ui en knoflook. Weer eens iets anders dan de traditionele kalkoen, beenham of rosbief. Het fijne van osso bucco is dat je maar een kwartier bezig bent met de voorbereiding. Daarna gaat de deksel op de pan en hoef je alleen maar te wachten tot hij klaar is. Wel zo fijn tijdens de kerst. Kun je in de tussentijd een glaasje wijn voor jezelf inschenken, je nagels lakken, even in bad gaan of gaan socializen met je gasten. Traditioneel wordt osso bucco geserveerd met risotto of pasta, maar met gebakken aardappels of vers brood kan natuurlijk ook. Extra lekker met een glas kruidige rode of fruitige witte wijn. 



Ingrediënten osso bucco voor 4 personen

2 grote of 4 kleine kalfsschenkels
2 uien
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
1 liter runderbouillon
250 ml droge witte wijn
2 handjes bloem
75 gram roomboter
Een halve citroen
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Bestrooi de kalfsschenkels aan beide kanten met peper, zout en een handje bloem. Smelt de roomboter in een braadpan. Leg de kalfschenkels in de roomboter en bak aan beide kanten lichtbruin. Haal de osso bucco uit de pan en leg apart.

Schraap de aanbaksels in de braadpan los. Snijd de uien, knoflook, wortel en bleekselderij in stukken. Doe de groenten in de braadpan. Bak tot de groente glazig begint te zien. Voeg de tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de witte wijn. Giet de runderbouillon in de pan en breng aan de kook.

Leg de kalfsschenkels in de bouillon en zet het vuur laag. Laat de kalfsschenkels ruim 2 uur pruttelen. De kalfsschenkels zijn klaar als het vlees van het bot valt.

Schep de osso bucco uit de pan. Haal de saus door een zeef. Pers al het sap uit de groenten. Doe de saus terug in de pan en verwarm tot hij gaat borrelen. Voeg een handje bloem toe en roer tot de saus dikker wordt.

Rasp de schil van een halve citroen en hak de peterselie fijn. Meng de citroenschil en de peterselie met elkaar. Strooi de gremolata (zo heet het peterselie-citroenraspmengsel) in de pan. Laat de osso bucco nog een kwartiertje stoven in de saus.

Serveer de osso bucco in combinatie met risotto of gebakken aardappels. Ook lekker in combinatie met vers brood en olijfolie on the side.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *