Recept: Indiase lamscurry met amandel en peterselie

 

Indiase lamscurry met amandel en peterselieOohh deze Indiase lamscurry met amandel en peterselie is zo lekker. Niet normaal! Het recept heb ik van mijn schoonmoeder gekregen. Zij maakte hem tijdens het familieweekend voor 16 personen. Dan ben je wel een topper hoor. Ik vond de curry zo lekker dat ik de week erna meteen aan de slag ben gegaan. Er lag nog een mooi stuk lamsbout in de vriezer, dus die kon ik mooi gebruiken. Ik koop vaak aan het einde van de lente een hele lamsbout bij de slager en vries hem daarna in delen in. Zo heb ik altijd goed lamsvlees in de vriezer liggen. Ook als de medelammetjes inmiddels schapen zijn geworden. Schrik niet van de lijst van ingrediënten die ik heb gebruikt. Met een goed gevulde kruidenkast kom je al een heel eind. En heb je de kruiden nog niet in huis? Dan wordt het hoog tijd dat je ze een keer aanschaft. Je gebruikt ze vaker dan je denkt. Ik in ieder geval wel. Gelukkig is de curry is helemaal niet moeilijk om te maken. Kwestie van de pan op het vuur zetten, de ingrediënten niet aan laten branden en daarna wachten tot de curry uitgeprutteld is. Hier komt de curry in ieder geval vaker op het menu. Hij was bijna net zo lekker als die van mijn schoonmoeder. Gelukkig liggen er nóg 5 stukken lamsbout in de vriezer.

Ingrediënten Indiase lamscurry met amandel en peterselie voor 4 personen

500 gram lamsvlees (ik gebruikte lamsbout zonder bot)
500 ml groentebouillon
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 groene peper
1 kaneelstokje
2 laurierbladeren
4 kruidnagels
2 cm geraspte gember
2 theelepels komijn
1,5 theelepel katoembar
1,5 theelepel kurkuma
1/2 theelepel chilipoeder
1 eetlepel basterdsuiker
200 ml volle yoghurt
3 eetlepels bloem
Een bosje platte peterselie
4 eetlepels geschaafde amandelen

Snijd het lamsvlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd de groene peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Versnipper de peper.

Verhit een scheutje olie in een braadpan. Doe de ui en de knoflook in de pan en bak tot het glazig ziet. Doe de groene peper in de pan en bak een minuutje mee.

Voeg de gember, de katoembar, de komijn, de kurkuma, het chilipoeder, de kruidnagels, de basterdsuiker, het kaneelstokje en de laurierbladeren toe. Roer de kruiden door het vlees. Bak tot het begint te geuren.

Doe het lamsvlees in de pan. Bak tot het vlees aan alle kanten bruin ziet. Giet de yoghurt over het vlees. Roer de yoghurt door de inhoud van de pan. Zet het vuur laag en laat een kwartiertje stoven.

Giet de bouillon in de pan. Breng aan de kook en laat vervolgens een uur (of langer) pruttelen op laag vuur. De curry is klaar als het vlees boterzacht is geworden.

Bak de amandelschilfers in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te worden. Hak de peterselie fijn.

Zet het vuur onder de lamscurry hoger. Roer de bloem door de curry zodat er een gebonden saus ontstaat.

Bestrooi de Indiase lamscurry met amandel en peterselie. Serveer met witte rijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *