|
Jaja.. Het honkbalseizoen is weer begonnen. En dat betekent dat ik op zondagochtend in de keuken sta om lunch te maken. Het rare daaraan is dat Douwe het me nooit gevraagd heeft. Ik ben er op een dag gewoon mee begonnen. Handig om de recepten voor de blog uit te proberen. Meestal is dat iets met varkensvlees, want dat eet ik zelf niet. De mannen zijn dankbaar publiek kan ik je vertellen. Al blijven ze wel elke week om roti met kerriekip en kousenband vragen. Die moet ik binnenkort weer een keer gaan maken denk ik. Gister maakte ik pittig Indisch spek. Ik deed het spek op een broodje, maar je kunt het ook prima met rijst en gewokte groente als avondeten serveren. Ik ging voor makkelijk en snel en gebruikte speklapjes. Je kunt natuurlijk ook voor the real deal gaan en een stuk buikspek roosteren. Dat duurt wel een stuk langer. En die tijd had ik zondag niet. Er zaten namelijk hongerige mannen op me te wachten (wat klinkt dat fout!). Beeld je eens in: smeuïg en knapperig spek in combinatie met een zoet-pittige saus en frisse atjar. Klinkt goed toch? Dat vonden de mannen ook. Het broodje pittig Indisch spek was in no-time verslonden. Missie geslaagd dacht ik zo!
Ingrediënten voor 8 keer een broodje pittig Indisch spek
6 speklappen
8 broodjes
6 eetlepels atjar
Een handje gefrituurde uitjes
Een klontje roomboter of een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout
Voor de saus
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels sambal badjak
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels ketjap manis
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
1 maggiblokje
Een scheutje olie om in de bakken
Peper en zout
Bestrooi de speklappen aan beide kanten met peper en zout. Smelt de roomboter of verhit de olie in een koekenpan. Doe de speklappen in de pan en bak tot ze bruin en krokant zijn. Haal de speklappen uit de pan en zet ze aan de kant.
Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Verhit een scheutje olie in een (braad)pan. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de tomatenpuree en de sambal bij de ui en bak het een paar minuten mee. Doe de gembersiroop, het maggiblokje en de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer ingrediënten toe.
Snijd de speklappen in stukjes. Leg de stukjes spek in de saus en roer alles door elkaar heen. Laat een paar minuten pruttelen.
Snijd de broodjes open. Beleg elk broodje met een eetlepel atjar, stukjes spek en een handje gefrituurde uitjes. Serveer het broodje pittig Indisch spek meteen zodat het spek nog lekker knapperig is.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).
Klinkt als een heerlijk broodje!
Dankjewel 🙂
Kan niet wachten om get te maken. Lijkt me heerlijk!
een grote hit!!! met oud& nieuw gemaakt voor 20 personen!! iedereen vond het heerlijk!! Ook de slager!! ( 40 speklappen!!)
Superleuk om te horen 🙂