Geroosterd buikspek

Recept: Geroosterd buikspek met hoisinsaus

 

Geroosterd buikspekHet stond al een tijdje op mijn to-cook lijstje om zelf geroosterd buikspek te maken. Zelf eet ik geen varkensvlees dus moest ik iemand vinden die het geroosterd buikspek voor me op ging eten. Natuurlijk maakte Douwe hier graag gebruik van, maar 2 kilo buikspek in je eentje opeten is ook weer zo wat. Hij besloot dus om het mee te nemen naar een honkbalwedstrijd. De mannen in zijn team weten wel wat lekker eten is en zijn dus dankbare proefpersonen. En zo ging ik aan de slag. Op zaterdagochtend. Al na een kwartier kwam er een heerlijke geur uit de oven. Toen het geroosterd buikspek klaar was kon ik mezelf amper bedwingen. Uiteindelijk heb ik toch stiekem een broodje gegeten. Met alle gevolgen van dien (mijn darmen kunnen geen varkensvlees verdragen). Boeiend, ik was die middag toch thuis. Ik heb er in ieder geval intens van genoten. Hoe slecht mijn buik ook reageert, ik blijf varkensvlees onwijs lekker vinden. Geroosterd buikspek kun je eten als avondmaaltijd met rijst of noodles, maar is nog lekkerder op een broodje. Sappig, mals, krokant en met een heerlijke marinade. Ik kreeg van de mannen van het honkbalteam in ieder geval een herhalingsverzoek. Een goed teken dus. Die herhaling komt er zeker!Geroosterd buikspek

Ingrediënten geroosterd buikspek voor 8 personen

Voor het geroosterd buikspek

2 kg buikspek
grof zeezout
2 theelepels 5 kruidenpoeder
6 eetlepels hoisinsaus
1,5 eetlepel rijstazijn

En verder

8 eetlepels hoisinasaus
4 lente-uitjes
1/2 komkommer
Een handje sesamzaadjes
Een handje gefrituurde uitjes
2 chilipepers
Een bosje koriander

Geroosterd buikspek

Snijd het buikspek aan de huidkant in. Zorg dat je stopt met snijden waar de huid het vlees raakt. Leg het buikspek met de huidkant naar boven op een rooster boven de gootsteen. Giet 1 tot 2 liter kokend water over de huid heen.

Dep het vlees droog. Meng het 5 kruidenpoeder, de hoisinsaus en de rijstazijn met elkaar. Besmeer de vleeskant van het buikspek met de marinade. Leg het buikspek met de gemarineerde kant naar beneden in een ovenschaal. Zorg dat er geen marinade op de huidkant zit. Dek de ovenschaal af en laat het een uur, maar het liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het buikspek uit de koelkast en dep de velkant droog. Bestrooi de huidkant met grof zeezout. Zet de ovenschaal in de oven en bak 30 minuten tot het vel een beetje bruin begint te worden.

Zet de oven op 175 graden en bak het buikspek een uur. Giet af en toe een beetje water in de ovenschaal. Zo brandt de marinade niet aan en wordt het vlees niet te droog. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en laat in een kwartier het vel lekker krokant worden.

Haal het buikspek uit de oven en laat het even afkoelen. Veeg het zeezout van het vel af en snijd het buikspek in stukken.

Snijd de komkommer langwerpige stukjes, de lente-ui in ringetjes en de chilipeper in plakjes. Hak de koriander grof. Besmeer de stukken buikspek met hoisinsaus en leg het op een bord. Bestrooi met stukjes komkommer, lente-ui, chilipeper en koriander. Maak af met sesamzaadjes en gefrituurde uitjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Geroosterd buikspek met hoisinsaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.