|
|

Ingrediënten zalm met mosterdsaus en dille voor 4 personen
4 zalmfilets van ongeveer 150-200 gram per stuk
2 flinke tenen knoflook
Een middelgrote ui
250 ml slagroom (of 200 ml slagroom en 50 ml droge witte wijn)
1/2 bouillonblokje kip
1,5 eetlepel Zaanse mosterd (die is iets grover, Dijonmosterd kan ook)
1 theelepel honing
3 eetlepels roomboter
2 eetlepels bloem
Een paar takjes verse dille
Peper en zout

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan. Bestrooi de zalm met peper en zout. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de pan. Bak de zalm tot hij halverwege gaar is. Dat duurt ongeveer 5 minuten Keer de zalm om en bak de bovenkant 2 minuten mee. Schep de zalm voorzichtig uit de pan en zet apart.
Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Hak de dille fijn.
Smelt de boter in dezelfde koekenpan als waar je de zalm in hebt gebakken. Schraap de aanbaksels los. Doe de ui en de knoflook in de pan bak tot het begint te geuren. Voeg de bloem toe en roer tot een zanderige massa. Dit heet een roux. Laat de roux een paar minuutjes garen.
Doe de slagroom, het halve bouillonblokje, de mosterd, de dille, de honing en een beetje peper uit de molen in de pan en roer alles door elkaar. Je kunt ook 50 ml witte wijn toevoegen als je dat lekker vindt (gebruik dan maar 200 ml slagroom). Als het goed is wordt de saus iets dikker als je roert.
Leg de zalm op een bord en schep er 1 of 2 eetlepels saus overheen. Serveer met gebakken aardappels, groente uit de oven of een frisse salade.

