Kabeljauw met zeekraal en saffraansaus

Recept: Kabeljauw met zeekraal en saffraansaus

 

Kabeljauw met zeekraal en saffraansausGister had ik opeens zin om uitgebreid te kokkerellen. Ik was onverwachts iets eerder klaar met werken en had dus genoeg tijd om iets lekkers te maken. Ik racete onderweg naar huis even langs de supermarkt en de visboer en ik ben meteen aan de slag gegaan. Ik kan een slechter begin van het weekend bedenken. Ik was zelfs droog over gekomen. Een unicum deze week. Maar dat komt ook een beetje omdat ik weiger om een lelijk regenpak aan te trekken. En zolang ik geen fashionverantwoorde regenkleding heb gevonden haal ik regelmatig een nat pak. Ach, reservekleding op het werk en een warme douche thuis doen wonderen. Maargoed, terug naar het recept. Ik maakte gisteravond deze kabeljauw met zeekraal en saffraansaus. Het was een topcombinatie. Romige zeekraalstamppot, een volle saffraansaus en sappige vis. Loopt het water je al in de mond? Dat is ook de bedoeling, want dit recept moet je echt een keer uitproberen. Laten jullie wel even weten hoe het was?
Ingrediënten kabeljauw met zeekraal en saffraansaus voor 4 personen

 

Voor de saffraansaus

25 gram boter
1 buisje saffraan (0,05 gram)
1 of 2 eetlepels bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml kookroom
200 ml visbouillon
1 sjalot
Peper en zout

Voor de zeekraalstamppot

5 kruimige aardappels
1 sjalot
1 eetlepel mosterd
125 gram zure room
200 gram zeekraal
Een paar takjes peterselie
Olie om in te bakken
Peper en zout

En verder

500 gram kabeljauw in 4 stukken
Peper en zout

Kabeljauw met zeekraal en saffraansaus

Begin met het maken van de saus. Versnipper de sjalot. Smelt de boter in een steelpan en doe de sjalot erbij. Fruit de sjalot tot hij glazig ziet. Doe de saffraan bij de sjalot en laat het een minuut meebakken. Voeg, al roerend, de bloem toe. Als het goed is ontstaat er een zanderige massa. Dit heet een roux. Laat de roux een paar minuten gaar worden. Blus de roux met de witte wijn. Roer totdat er een glad “papje” ontstaat. Voeg beetje bij beetje, terwijl je zacht blijft roeren, de bouillon en de slagroom toe. Als het goed is ontstaat er een gebonden gladde saus. Maak de saffraansaus af met een beetje peper en zout.

Schil de aardappels en kook ze in ruim water met een beetje zout gaar. Giet de aardappels af. Versnipper de andere sjalot. Verhit een beetje olie in een hapjespan of wok. Fruit de sjalot tot hij glazig ziet. Doe de zeekraal in de pan en bak in een paar minuten gaar. Prak de aardappels fijn en meng met de zure room, mosterd en een snuf peper. Hak de peterselie fijn en roer samen met de zeekraal door de aardappelpuree.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Dep de kabeljauw droog en bestrooi beide kanten met peper en zout. Leg de kabeljauw in een ovenschaal en bak in 15 minuten gaar.

Leg op elk bord een grote eetlepel zeekraalstamppot. Leg de kabeljauw op de stamppot. Giet een beetje saffraansaus om de kabeljauw heen. Maak de kabeljauw met zeekraal en saffraansaus af met een beetje peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Kabeljauw met zeekraal en saffraansaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.