Recept: Flammkuchen met gerookte zalm en rucola

 

flammkuchen met gerookte zalm
Vandaag is het precies een jaar geleden dat we naar Frankrijk vertrokken voor een 4 weken durende roadtrip. We begonnen in een kasteel in Luxemburg en waren vervolgens een paar dagen in de Elzas. In de Elzas maakte ik kennis met een goddelijk gerecht. De flammkuchen. Of in het Frans: tarte flambeé. Een flammkuchen is een hele dunne pizza met crème fraîche, (rode) ui en spekjes. In de Elzas zijn er tientallen variaties te vinden. Bijvoorbeeld geitenkaas, peer en noten. Of groene asperges en ham. Ik maakte een flammkuchen met gerookte zalm, rucola, kappertjes en rode ui. Lekker fris. Glaasje Chardonnay erbij en ik ben een gelukkig mens. Al hoort bij een gerecht uit de Elzas eigenlijk een goede Riesling, Pinot Gris of lichtgekoelde Pinot Noir…Ingrediënten flammkuchen met gerookte zalm en rucola voor 2 personen

125 gram crème fraîche + extra om te besmeren na het bakken
150 gram gerookte zalm
1/2 rode ui
1 eetlepel kappertjes
50 gram rucola
Peper en zout

Voor het deeg

350 gram bloem
5 gram gist
210 ml lauwwarm water
Een snuf zout
Scheutje olijfolie

Doe de bloem, het gist, het water en een scheutje olijfolie bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed het door het deeg. Kneed het deeg 10 minuten door tot het licht elastisch wordt. Laat het deeg, afgedekt met een theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het flammkuchendeeg heel dun uit en leg het op het bakpapier. Besmeer het deeg met crème fraîche en bestrooi met peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak de flammkuchen in 15 minuten gaar.

Snijd de rode ui in halve ringen. Besmeer de flammkuchen met een laagje crème fraîche. Beleg de flammkuchen met gerookte zalm, rucola, kappertjes en rode ui. Maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Flammkuchen met gerookte zalm en rucola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *