|
3 jaar geleden vertrokken Douwe en ik vandaag voor een roadtrip richting Frankrijk. Een culinaire roadtrip om precies te zijn. Want man, wat heb ik lekker gegeten en gedronken overal. Één van de gebieden die we aandeden was de Elzas. In de Elzas maakte ik kennis met de flammkuchen. Die kun je daar in werkelijk ieder restaurant krijgen. Of , zoals ze het in het Frans noemen, tarte flambeé. Een flammkuchen is een hele dunne pizza met crème fraîche, (rode) ui en spekjes. In de Elzas zijn er tientallen variaties te vinden. Bijvoorbeeld eentje met geitenkaas, peer en noten. Of eendenborst, vijgen en rode uienchutney. Ik maakte een flammkuchen met gerookte zalm, rucola, kappertjes en rode ui. Lekker fris. Glaasje ijskoude Riesling erbij en ik ben een gelukkig mens.
Ingrediënten flammkuchen met gerookte zalm en rucola
125 gram crème fraîche + extra om te besmeren na het bakken
150 gram gerookte zalm
1/2 rode ui
1 eetlepel kappertjes
50 gram rucola
Peper uit de molen
Voor het deeg
350 gram bloem
5 gram gist
210 ml lauwwarm water
Een snuf zout
Scheutje olijfolie
Begin met het maken van het deeg.
Doe de bloem, het gist, het water en een scheutje olijfolie bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 minuten door. Het deeg is goed als het elastisch wordt. Laat het deeg, afgedekt met een theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het flammkuchendeeg heel dun uit en leg het op het bakpapier. Besmeer het deeg met crème fraîche en bestrooi met peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak de flammkuchen in 15 minuten gaar.
Snijd de rode ui in halve ringen. Beleg de flammkuchen met gerookte zalm, rucola, kappertjes en rode ui. Maak af met peper en zout.
Hmm, ik ben dol op gerookte zalm en dit lijkt een heerlijke combi!
Hij is heerlijk en zo klaar. Maak hem nu voor de 2e keer als lunch. Een echte aanrader!