Recept: Bloemkoolsoep met Hollandse garnalen

 

bloemkoolsoepAfgelopen weekend was ik bij een vriendin in Leuven op bezoek. Ze werkt daar en is daarom naar “het buitenland” verhuisd. Als ik in België ben eet ik het liefst de hele dag alleen maar garnalenkroketten. Dit weekend maakte ik echter een uitzondering. In het kader van nieuwe dingen proberen bestelde ik als lunch een bloemkoolsoep. Een heel normaal gerecht zou je zeggen. alleen kan ik het vaak niet bestellen omdat er bijna altijd spekjes of stukjes ham in zitten. En helaas, vooral voor mij, ben ik allergisch voor varkensvlees. In deze variant zaten Hollandse garnalen en toen ik dat zag bestelde ik de soep meteen. Man wat was deze soep lekker. Natuurlijk moest ik hem thuis meteen namaken. En ik moet zeggen, hij komt aardig in de buurt!

Ingrediënten bloemkoolsoep met Hollandse garnalen

1 bloemkool
2 “stengels” bleekselderij
0,75 liter groentebouillon
2 sjalotjes
1,5 teentje knoflook
Peterselie
Citroensap
Een handje geraspte (belegen) kaas
0,25 glas slagroom
0,75 glas volle melk
Hollandse garnalen
Mosterdzaad
Nootmuskaat
Peper & zout
Olijfolie
Roomboter (om mee te bakken)

Versnipper de sjalotjes en pers de knoflook. Verhit een beetje roomboter in hoge pan en fruit de sjalotjes en knoflook. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en hak de bleekselderij in kleine stukjes. Voeg de bloemkool en bleekselderij toe. Meng de groenten met de knoflook en de sjalotjes. Laat de groenten een paar minuten stoven in de boter. Giet de (warme) groentebouillon over de rest in de pan. Laat de inhoud even pruttelen tot de bloemkool gaar is. Als de bloemkool zacht is zonder dat hij uit elkaar valt is de bloemkool goed. Pureer met een staafmixer de groente tot een egaal mengsel.

Voeg de slagroom beetje bij beetje toe en mix dit door de soep. Doe hetzelfde met de melk en een handje kaas. Mocht je de soep minder vet willen maken gebruik dan in plaats van slagroom en volle melk een magere melk of magere créme fraîche. Laat voor een magere variant ook de kaas weg. Proef de soep goed. Voeg waar nodig extra van de ingrediënten toe. Voeg beetje bij beetje het citroensap, de nootmuskaat, het mosterdzaad, een beetje olijfolie, peper en zout toe. Mix de bloemkoolsoep steeds goed en blijf goed proeven.

Leg de Hollandse garnalen onderin een diep bord. Ik ben gek op garnaaltjes dus ik gebruikte lekker veel. Schenk de bloemkoolsoep over de Hollandse garnalen heen. Strooi om het plaatje af te maken wat fijngehakte peterselie over de soep en druppel een beetje citroensap over het bord.

De bloemkoolsoep is lekker in combinatie met een broodje met knapperige korst of een crostini. Eet de bloemkoolsoep als lunch, voorgerecht of als lichte en makkelijke maaltijd in de avond.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *