Recept: Samosa’s

 

Samosa'sSoms heb ik van die weken dat ik idolaat ben van één bepaald product. Het liefst kook ik er dan elke dag mee. Deze week heb ik dat met de zoete aardappel. Zoete aardappelsoep, Zoete aardappelfrietjes, zoete aardappelpuree. Elke avond is de zoete aardappel van de partij. Wist je dat zoete aardappel, of bataat zoals hij ook wel genoemd wordt, supergezond is? Naast dat de bataat veel minder koolhydraten bevat dan de gewone aardappel is hij ook bijzonder goed voor je bloedsuikerspiegel. Dat klinkt allemaal heel interessant, maar eigenlijk betekent dat gewoon dat je vetverbranding er sneller van gaat. En dan wordt het opeens een veel beter verhaal. Na een week lang gezonde gerechten besloot ik dat we best iets slechts van deze oranje rakker mochten maakte. Dus maakte ik gister samosa’s. Samosa’s zijn Indiase frituurhapjes op basis van zoete aardappel. Knapperig, kruidig en ontzettend lekker. Niet gezond, maar beter dan kroketten en frikadellen. Wil je het helemaal goed doen? Bak dan de samosa’s in de oven. Niet schuldig voelen. Af en toe snacken moet kunnen.

Ingrediënten voor ongeveer 15 samosa’s

Minimaal 5 loempiavellen
1 grote zoete aardappel
Een handje doperwten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels garam massala
1 theelepel komijn
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel djahé (gemberpoeder)
1/2 theelepel cayennepeper
Een snuf zeezout
1 ei
Olie om in te frituren

Ontdooi de loempiavellen onder een vochtige theedoek. Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukken. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de zoete aardappel tot hij gaar is.

Versnipper de ui en pers de knoflook. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook tot het glazig ziet.

Doe de zoete aardappel, de doperwten, de knoflook en de ui in een keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot er een grof mengsel ontstaat. Doe de kruiden bij het zoete aardappelmengsel en roer alles goed door elkaar. Proef of de vulling van de samosa’s op smaak is. Voeg eventueel meer van de kruiden toe. Maak af met een snuf zeezout.

Breek het ei in een schaaltje en kluts het los. Snijd de loempiavellen in 3 repen. Leg een theelepel vulling op de onderkant van een strook en vouw de punt van de strook naar de zijkant. Als het goed is ontstaat er aan de onderkant van het vel nu een driehoek. Vouw vervolgens de driehoek naar boven en vervolgens weer naar de zijkant. Herhaal dit tot er een driehoek ontstaat die aan alle kanten dicht zit. Vouw op deze manier alle samosa’s dicht. Smeer de buitenkant van de driehoekjes in met het geklutste ei. Frituur de samosa’s in de zonnebloemolie tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Je kunt de samosa’s ook bakken in de oven. Stel de oven in op 175 graden en bak de samosa’s 25 minuten knapperig.

Serveer de samosa’s met zoete chilisaus, mangochutney of een yoghurtdip.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Samosa’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *