Zelf zoete chilisaus maken

Recept: Zelf zoete chilisaus maken

 

Zelf zoete chilisaus makenIk ben verslaafd aan kookprogramma’s en films. Gelukkig komen er de laatste tijd steeds meer films en documentaires over wijn en koken op Netflix en televisie. Mijn aanraders: Somm, de fles in (als je meer wilt weten over wijn en sommeliers), Cooked (een 4-delige documentaire over het bereiden van eten) en Julie & Julia (over een blogster die geobsedeerd is door Julia Child). Stiekem kan ik zelfs de eindeloze herhalingen van Topchef, Wie is de chef en Masterchef iedere keer weer blijven volgen. Ik weet wat er gaat gebeuren, ik weet wat er gemaakt gaat worden en ik weet wie er wint. En toch kan ik er uren naar blijven kijken. Ik vind het gewoon leuk om andere mensen bezig te zien in de keuken. Iedere keer als ik kijk haal ik er voor mezelf iets uit wat ik kan gebruiken. Zo ook toen ik vorige week een aflevering van masterchef 2015 aan het kijken was. Er werden samosa’s met zelfgemaakte chilisaus gemaakt. Nu ben ik gek op samosa’s en helemaal als je ze in de zoete chilisaus kunt dippen. Het viel me op dat het erg makkelijk is om chilisaus te maken. “Dat moet ik ook kunnen”, dacht ik. En ik ging aan de slag. Wat bleek? Zelf zoete chilisaus maken is inderdaad zo gepiept. Ik had er ruim de tijd voor genomen om te experimenteren maar eigenlijk was ik in een kwartier al klaar. Hoe fijn is dat! Het voordeel van zelf aan de slag gaan is dat je weet welke ingrediënten er gebruikt worden. Geen e-nummers en rare zoetstoffen, maar ingrediënten die je zelf hebt uitgekozen. Hier komt geen kant-en-klare chilisaus meer in huis. Ik ga voortaan zelf zoete chilisaus maken!





Ingrediënten zelf zoete chilisaus maken

5 rode chilipepers
3 tenen knoflook
130 ml water
130 gram suiker
2 centimeter gember
Het sap van 1 limoen
Een paar takjes koriander
3 eetlepels rijstazijn
1 of 2 eetlepel maïzena
Een snuf zout

Hak de knoflook in grove stukken. Snijd de chilipepers in de lengte door de midden en verwijder de zaadjes. Houd je van pittig? Laat dan de zaadjes zitten. Snijd de chilipepers en de gember in grove stukken. Doe de knoflook, gember, chilipeper, een snuf zout en de koriander in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta.

Doe de suiker met 130 ml water in een steelpan. Laat de suiker op laag vuur smelten. Doe de chilipasta, het sap van de limoen en de rijstazijn bij het suikerwater. Laat 10 minuten pruttelen op laag vuur. Proef of de zoete chilisaus op smaak is. Voeg eventueel extra ingrediënten toe. Als de chilisaus te heet is kun je er extra limoensap bij doen. Is hij juist te flauw doe dan een aantal chilizaadjes bij de saus.

Meng de maïzena met een eetlepel water. Doe de maïzena, al roerend, beetje bij beetje bij de chilisaus. Als het goed is wordt de saus nu iets dikker. Blijft goed roeren, anders gaat de saus klonteren. Laat de saus nog even pruttelen en laat het daarna helemaal afkoelen. Giet de zoete chilisaus in een schone pot of fles. Je kunt de saus in een goed afgesloten pot weken in de koelkast bewaren.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *