Mayonaise

Recept: zelf mayonaise maken

 

MayonaiseIn de winkels heb je enorm veel keuze tussen allerlei verschillende soorten mayonaise’s en frietsaus. Het belangrijkste verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat in mayonaise minimaal 70% vet en 5% eigeel moet zitten. Omdat veel mensen mayonaise te calorierijk vinden gaat de voorkeur vaker uit naar frietsaus. Ik kijk zelf meestal niet op een calorie meer of minder. Ik ga uit van lekker eten. En mayonaise vind ik lekkerder dan frietsaus.

Behalve dat iets eten wat je zelf gemaakt hebt gewoon leuk is heeft zelfgemaakte mayonaise ook andere voordelen. De belangrijkste reden voor mij is het feit dat er in zelfgemaakte mayonaise (in ieder geval in mijn recept) geen suiker zit. Ik reageer niet altijd goed op suiker en kook, indien mogelijk, het liefst zonder. Fabrikanten gebruiken vaak goedkope smaakloze olie om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. Dit zijn meestal ook meteen de ongezondste olies van minder goede kwaliteit. Mayonaise uit de supermarkt bevat vaak veel transvetten die door het lichaam moeilijk om af te breken zijn. Je weet tevens zeker dat er in zelfgemaakte mayonaise geen rare E-nummers zitten. Het is dus veel gezonder om zelf mayonaise te maken. Als ik een (lunch)salade maak gebruik ik altijd zelfgemaakte mayonaise. De smaak van de salade wordt er beter door. Mayonaise maken is niet moeilijk en duurt ook niet lang. Volg simpelweg het onderstaande recept en je hebt binnen 10 minuten een heerlijke mayonaise bereidt.

Ingrediënten mayonaise

2 eidooiers (het eiwit heb je niet nodig)
Een halve citroen (naar smaak meer of minder toevoegen)
1 theelepen witte wijnazijn
100 ml olijfolie
150 ml zonnebloemolie
1,5 eetlepel (dijon)mosterd
peper en zout

Scheidt de eieren door het ei door midden te breken. Giet de eidooiers over van de ene helft naar de andere helft van de schil. Laat ondertussen het eigeel in een schaaltje lopen. Gooi het eiwit niet weg, hier kun je met een beetje poedersuiker heerlijke merengue van maken. Doe de eidooiers, wat citroensap, een lepel dijon mosterd en een snufje zout in een grote kom. Doe niet meteen alle citroen in de kom, dit kun je later naar smaak toevoegen. klop de eidooiers los met een garde. Schenk beetje bij beetje de olie bij het mengsel terwijl je aan het kloppen bent. Let op! Niet te snel. Dit vergt veel geduld. Ik heb zelf niet zo heel veel geduld en heb de mayonaise dan ook met de staafmixer gemaakt. Als de olie te snel bij de mayonaise wordt gedaan gaat de mayonaise schiften.  Hij krijgt dan een korrelige smaak die gepaard gaat met een vies mondgevoel. Voeg nu (wederom niet te snel) de rest van de olie toe. Het moet als het ware in een dun straaltje doorlopen tijdens het kloppen. Bij mij wordt de mayonaise altijd vrij snel dik als ik hem maak met de staafmixer. Ik lepel het dan over naar een grote kom en klop de laatste ingrediënten er met de hand doorheen.  Als alle olie is toegevoegd breng je de mayonaise op smaak. Voeg citroensap, mosterd, zout en peper toe. Proef na elk toegevoegd supplement goed of je de mayonaise lekker vindt.  Als je liever een minder vette variant maakt kun je door de mayonaise nog wat yoghurt doen. Ik vind zelf de smaak van olijfolie erg lekker. Mocht dit bij jou niet het geval zijn neem dan alleen zonnebloemolie of arachide-olie.

Als je zelf mayonaise maakt kun je hier eindeloos mee variëren qua smaak,. Denk hierbij aan het toevoegen van ingrediënten als: kerrie, verse kruiden, knoflook, citroen(rasp of sap). Ook lekker als basis voor remouladesaus, ravigotesaus of tartaarsaus.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *