|
Vandaag heb ik een gerecht voor jullie wat één en al herfst ademt. Zelfgemaakte pompoen gnocchi met salieboter en hazelnoten. Een heerlijke combinatie. Omdat je de boter iets bruin laat worden krijg je een heerlijke diepe smaak die goed bij de hazelnoten past. De inspiratie voor dit recept komt uit Piemonte. Ik was daar een paar weken geleden voor een wijnreis voor de vinologenopleiding. Naast wijngaarden hebben ze daar ook velden vol met hazelnoten. Die hazelnoten smaken heel anders dan de soort die wij hier gewend zijn. Veel voller en dieper van smaak. Ik zou geen foodie zijn als daar geen zak van meegenomen zou hebben. Ik moest en zou hier thuis mee koken. Inmiddels is de zak alweer bijna opp. Gelukkig is er een nieuwe lading onderweg (samen met een heleboel wijn) en kan ik er nog veel meer lekkers voor jullie maken. Ik heb namelijk ook nog een heel fijn recept voor hazelnootkoekjes. Voor nu moeten jullie het doen met deze pompoen gnocchi met salieboter en hazelnoten. Ook geen straf toch? Gaan jullie het recept uitproberen?
Ingrediënten pompoen gnocchi met salieboter en hazelnoten voor 6 personen
600 gram pompoen (je kunt het beste hokkaido gebruiken)
400 gram aardappels
300 gram bloem
1 middelgrote ei
50 gram roomboter
15 gram salie
Een handje hazelnoten
Een snuf zout
Peper uit de molen
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de aardappels gaar.
Snijd de pompoen in stukken en verwijder de schil en pitten. Kook de pompoen gaar in gezouten water.
Stamp de aardappels tot een fijne puree. Je kunt hier ook een aardappelpers voor gebruiken. Pureer de pompoen met een staafmixer.
Doe de pompoenpuree samen met een ei bij het aardappelmengsel. Doe de bloem en een snuf peper uit de molen bij de puree en kneed de ingrediënten door elkaar. Dit kan best een beetje plakkerig worden.
Verdeel het deeg in stukken en vorm strengen van 1,5 cm doorsnede. Als het deeg teveel plakt kun je een beetje extra bloem gebruiken. Snijd de strengen deeg in stukken van ongeveer 1,5 cm. Haal de stukjes langs de bolle kant van een vork om ribbeltjes te maken. Leg de stukjes deeg op een met bloem bestoven oppervlakte zodat ze niet blijven plakken.
Breng een pan met water aan de kook. Kook de gnocchi per portie. Als ze gnocchi drijft is hij gaar. Dit duurt maar een paar minuten. Schep de gnocchi uit de pan en zet apart.
Smelt de roomboter in een koekenpan. Leg de saliebladeren in de boter en bak tot ze knapperig zijn. Schep de bladeren uit de pan en laat even drogen op een velletje keukenpapier.
Doe de gnocchi bij de boter in de pan. Bak de gnocchi tot het een beetje knapperig wordt. Schep de gnocchi in de borden. Garneer met saliebladeren en fijngehakte hazelnoten.