Dagboek van een bourgondiër #6

 

Dagboek van een bourgondiërHet is donderdag en dus is het weer tijd voor een nieuw dagboek. Ik ben nog even van mijn laatste vakantiedagen aan het genieten. Maandag begin ik weer met werken. Stiekem ben ik deze week alweer bezig met de planning voor de herfst, Sinterklaas en kerst. Dat is best gek als het buiten 25 graden is. Al moet ik zeggen dat ik ergens ook wel weer trek krijg in stoofpotjes, pompoen en paddenstoelen. Stiekem kan ik niet wachten om de Sinterklaastaart die ik in mijn hoofd heb al te bakken. Ondertussen ben ik natuurlijk ook aan het genieten van het mooie weer. Zometeen ga ik naar de markt om inkopen te doen, er komen vanavond vrienden eten en ik vind het leuk om uitgebreid voor ze te koken. Vanavond staat er vis op het menu. Wat ik ga maken is nog even afhankelijk van wat er bij de visboer ligt. Morgen ga ik met een vriendin naar de Parade en zaterdag ben ik met mijn familie op Dutch Valley te vinden. Genoeg leuke dingen te doen dacht ik zo!

dagboekIk luidde (4 weken geleden alweer!) mijn vakantie samen met een vriendin in. We zijn naar Haarlem gegaan om lekker te lunchen, te shoppen en we sloten de dag af met een luxe gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste. We lunchten bij Nurks in de Hout. Ik nam daar het broodje pulled beef. Dat klonk heel hip, maar eigenlijk was het gewoon een broodje draadjesvlees met gekarameliseerde ui en honing mayonaise. Daar was niet verkeerds mee want het broodje was verrukkelijk. Zo lekker dat ik hem vorige week thuis heb nagemaakt. Het recept voor draadjesvlees postte ik vorige week al en het broodje staat over een paar weken op de planning. Na de schoonheidsbehandeling gingen we weer helemaal zen naar huis.

bistrot neufToen ik al een week vrij was, moest Douwe nog gewoon werken. Toen zijn vakantie eindelijk begon hebben we dat even flink gevierd. We gingen uit eten bij Bistrot Neuf op de Haarlemmerstraat. Bistrot Neuf is een gezellige kleine Franse bistro waar je erg lekker kunt eten. Omdat we 4 dagen later naar Frankrijk zouden vertrekken vonden we het leuk om onze vakantie in stijl in te luiden. Ik zou Douwe in het restaurant treffen, hij kwam direct uit zijn werk. Helaas was hij iets later dan hij dacht, dus dronk ik alvast iets aan de bar. Ik bestelde een glas champagne (hé, het was vakantie he!) en kreeg daar prompt allerlei borrelhapjes bij. Daar werd ik meteen al erg blij van. De topper van de avond: brioche met gebakken foie gras en gekarameliseerde ui. En de oesters. En het lamsvlees met rode wijnsaus. En de kaasplank. Nou ja.. eigenlijk was gewoon alles heel erg lekker. We gaan hier zeker nog een keer terugkomen!

 
En toen gingen we op vakantie. Een hele fijne leuke vakantie. We zijn op meerdere plekken door heel Frankrijk heen geweest. We begonnen in de Elzas en eindigde vlakbij bij de Spaanse grens in Perpignan. Een uitgebreider verslag volgt nog, dus ik ga hier niet teveel vertellen. Ik heb wel de hele vakantie uitzonderlijk goed gegeten en ontzettend veel over wijn geleerd. We reden terug met 6 dozen wijn achterin de auto en en we moeten momenteel even een beetje rustig aan doen met eten. We hebben het bourgondische leven eer aan gedaan zegmaar..

Frankrijk

ValeriusToen we terugkwamen uit Frankrijk moesten we meteen de volgende dag naar een bruiloft. Vrienden van ons hadden een jaar geleden al aangekondigd dat ze op deze dag zouden trouwen dus we hadden er met onze planning rekening mee gehouden. Het was een prachtige dag. Gelukkig maar, want het weer in de dagen ervoor schijnt vreselijk te zijn geweest. Overdag was de ceremonie en de receptie en ’s avonds stond het feest gepland. Tussendoor zijn we met een groep gaan eten bij Valerius in Driehuis. Ik bestelde een vitello tonato en lamskoteletten met tijmsaus. De vitello was erg lekker, maar de tonato was vooral afwezig. Misschien waren ze de tonijn vergeten of was de portionering niet helemaal goed gegaan. Het maakte eigenlijk ook niet zoveel uit. Alleen als kalfscarpaccio smaakte het voorgerecht ook goed. De lamskoteletten waren heerlijk en we konden met een gevulde maag weer door naar het feest. Het was een mooie en goed georganiseerde dag. Hulde voor het bruidspaar!

ToogDe dag na de bruiloft hebben we lekker lang in bed gelegen en daarna hebben we een berg met tosti’s weggewerkt. ’s avonds bestelde we sushi. Eigenlijk zijn we vooral niet naar buiten geweest. Prima, want inmiddels regende het alweer. Gelukkig was het weer de dag erna opgeknapt. We gingen namelijk varen met mijn ouders. We zijn heel Zaanstad rondgevaren en rond lunchtijd hebben we aangemeerd bij de Toog in Koog aan de Zaan. We bestelden een culinaire siësta. Een plank met allerlei hapjes. Van brood met dipjes tot saté en van calemares tot spare-ribs. ’s Avonds sloten we de dag af met cocktails en een barbecue in de tuin. Mijn vader maakte heerlijke lamskebab’s en hamburgers en later op de avond staken we de vuurkorf nog even aan. Die vuurkorf is inmiddels helaas overleden.

Thuis aan de amstelEr moest natuurlijk ook geluncht worden en ook in de vakantie geldt: zondag = lunchdag. Dit keer lunchten we bij Thuis aan de Amstel. Je kunt er heerlijk buiten zitten met uitzicht op, jawel, de Amstel. Jammer genoeg begon het na een half uur te regenen en zijn we naar binnen gevlucht. Binnen is het erg gezellig en knus. Ik bestelde een couscoussalade met geitenkaas, sinaasappel en venkel en mijn vriendin had een broodje zalm met selderijsalade. Later in de middag bestelde we nog een kaasplank om te delen. We hebben heerlijk gezeten, geborreld en gegeten. Een perfecte zondagmiddag!

Koperen belHelaas moest Douwe toen weer aan het werk. En de rest van mijn vrienden ook. Gelukkig kan ik mezelf ook prima vermaken. Vaak sta ik dan in de keuken om recepten uit de proberen, ben ik aan het shoppen of ga ik op ontdekkingstocht naar leuke tentjes. En zo zit ik dus regelmatig in mijn eentje op het terras te lunchen. Met een stapel tijdschriften of een boek want tegen de lege stoel tegenover je praten is ook weer zo wat. Dit keer bestelde ik een salade met geitenkaas, honing, walnoten en notenbrood. Hij was heerlijk!

YadayadaZaterdag was het vies weer. Het regende de hele dag al, maar we hadden geen zin om thuis te blijven. Op naar YadaYada; onze favoriete foodmarket. De indeling is iets veranderd sinds de vorige keer dat we er waren. Ook waren er een paar nieuwe tentjes bijgekomen. Waaronder de Braai. En wat is die Braai fijn zeg! Je kan daar grote snijplanken met ossenhaas, gefrituurde zoete aardappel, koolsalade, Parmezaanse kaas en balsamico bestellen. Een soort tagliata, maar dan op Zuid-Afrikaanse wijze. We hebben een nieuwe favoriet. Verder bestelden we nog een Mexicaanse hapjesschotel en deelden we 2 burgers met eend en lamsvlees. Ik blijf YadaYada een heerlijke plek vinden. Mochten jullie keer in de gelegenheid zijn; ga dan zeker een keer een kijkje nemen. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen.

HappyhappyjoyjoyZondag hebben we vooral naar de Olympische spelen gekeken en hadden we een relaxte dag. Ik had ’s avonds geen zin om te koken (ook ik heb dat weleens) en we besloten spontaan naar happyhappyjoyjoy te gaan. Douwe had er nog nooit gegeten en ik was benieuwd of hij net zo enthousiast was als ik. Daar hebben we geen spijt van gehad. Het eten was nog beter dan de vorige keer. De bao met krokante kip blijft mijn favoriet. En mocht je twijfelen welke wijn je wilt bestellen? Neem dan de Viognier van Corette. Smaakt heerlijk bij de Aziastische keuken. En zo sloten we het weekend op een heerlijke manier af.

Aankomende week staat er een etentje en een lunch met vriendinnen op de planning en in het weekend gaan Douwe en ik een weekendje naar Maastricht. Hoe dat allemaal was vertel ik jullie over 2 weken mijn volgende dagboek.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *