Ovenschotel met spruitjes en brie

Recept: Ovenschotel met spruitjes en brie

 

Ovenschotel met spruitjes en brie

Vandaag post ik weer een fijne ovenschotel. In de herfst en in de winter kan ik daar geen genoeg van krijgen. Ze zijn vaak niet zo moeilijk om te maken en lekker snel klaar. Helemaal als je de ovenschotel de dag ervoor al hebt klaargemaakt. Hoef je niet meer te koken als je uit je werk komt. Een ander voordeel van de ovenschotel is dat je het zo gek niet kunt verzinnen of je kunt het verwerken. Fijn om restjes uit de koelkast op te maken of met aanbiedingen te koken. Dit keer maakte ik een ovenschotel met spruitjes (jawel, ze waren in de aanbieding!), brie, pecannoten en bacon. Échte winterkost. De combinatie pakte beter uit dan ik gedacht had. De hele schaal ging schoon op. En dat terwijl spruitjes hier eigenlijk niet zo favoriet zijn. Aanradertje hoor!




Ingrediënten ovenschotel met spruitjes en brie voor 4 personen

500 gram spruitjes
1 kg kruimige aardappels
1 middelgrote ui
250 gram roombrie
150 gram ontbijtspek
Een handje wal- of pecannoten
1 eetlepel Zaanse mosterd
Een scheutje melk
Een paar takjes peterselie
Een snuf nootmuskaat
Een klontje roomboter om in te bakken.
Peper en zout

Ovenschotel met spruitjes en brie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en zet ze apart.

Versnipper de ui en hak de peterselie fijn. Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de ui bij de boter en fruit tot de ui glazig ziet. Haal de pan van het vuur. Doe de aardappels, de mosterd, de peterselie en de melk bij de ui en stamp tot een romige aardappelpuree. Maak af met een snuf nootmuskaat en peper uit de molen.

Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig en goudbruin. Laat de stukjes spek even uitlekken op een stukje keukenpapier. Snijd het ontbijtspek in stukjes.

Maak de spruitjes schoon. Kook de spruitjes in ruim water met een snuf zout gaar.

Snijd de brie in plakjes. Schep de aardappelpuree in een ovenschaal. Leg de spruitjes in de aardappelpuree en bedek met plakjes brie. Maak af met peper en zout.

Zet de ovenschotel met spruitjes en brie in de oven en bak 20-30 minuten tot de brie begint te smelten en een bruine kleur krijgt.

Bestrooi de ovenschotel voor serveren met noten, stukjes ontbijtspek en peterselie. Maak af met peper uit de molen.

Wil je de ovenschotel koolhydraatarm maken? Laat dan de aardappelpuree weg.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Ovenschotel met spruitjes en brie

  1. Johannes Verkruissen schreef:

    Prima recept, ga dit zeker maken.
    Spruitjes blancheer ik meestal en de oven doet de rest.
    Beter voor behoud voedingsstoffen. En de kleur.
    Puree van aardappels weglaten kan zeer goed.
    Vervang door een puree van zoete aardappel op de dezelfde wijze gemaakt als de puree van aardappels.
    De kooktijd van zoete aardappel is maar een paar minuutjes.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *