Witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm

Recept: Witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm

 

Witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalmHoera! De witte asperge is weer verkrijgbaar. Eindelijk :). In huize Savory Sweets staat in het voorjaar het witte goud regelmatig op tafel. Douwe kun je ervoor wakker maken en ik vind ze ook ontzettend lekker. Jammer dat het aspergeseizoen zo kort is. Van mij mogen ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Nu ze weer in het seizoen zijn, neem ik het er flink van. Afgelopen week stonden ze al 2 keer op het menu. En dat is heel wat voor iemand die eigenlijk nooit hetzelfde eet. Ik combineer asperges het liefst met vis. En met een romige saus (hallo hollandaisesaus!). Dus bij hierbij mijn favoriete aspergegerecht: “witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm”. En een gepocheerd ei. En Hollandse garnalen. Ik krijg al trek als ik naar foto kijk. Driemaal raden wat er vanavond weer op mijn bord ligt! Ingrediënten witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm voor 5 personen

1kg witte asperges
200 gram gerookte zalm
150 gram Hollandse garnalen
Een paar takjes peterselie
4 eieren
Een scheutje azijn
Peper en zout

Voor de hollandaisesaus

200 gram boter
2 eieren
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
1 laurierblad
Peper uit de molen

Witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm

Verwijder de houtachtige uiteindes van de asperges. Schil de asperges van boven naar beneden.

Vul een pan met water en een snuf zout. Doe de asperges in de pan en zet de pan op het vuur. Kook de witte asperges in 8 minuten gaar.

Maak in de tussentijd de hollandaisesaus. Breng een eetlepel azijn, een eetlepel citroensap, een laurierblad en wat versgemalen zwarte peper in een steelpannetje aan de kook. Laat het vocht reduceren tot de helft over is. Zeef het azijnmengsel.

Smelt de boter in een steelpannetje. Zorg dat alle boter gesmolten is en is onderverdeeld in een heldere onderlaag en troebele bovenlaag. Schep de bovenlaag van de boter af en gooi het weg. Wat je nu over houdt noem je geklaarde boter.

Scheid de eieren. Doe de eidooiers in een schone kom. Zet de staafmixer in de kom en zet hem aan. Giet het azijnmengsel en de geklaarde (warme) boter, terwijl je blijft kloppen, langzaam in de kom. Als het goed is ontstaat er een dikke saus. Proef of de hollandaisesaus op smaak is. Maak af met een beetje peper en zout.

Vul een middelgrote pan voor 2/3 met water. Voeg een scheutje azijn toe en breng het water aan de kook. Maak met een lepel een grote draaikolk in de pan. Wacht tot de draaikolk bijna stilvalt en breek het eitje in het midden van de pan. Pocheer het eitje 2 minuten zodat de dooier nog zacht is. Herhaal dit met de andere eieren.

Hak de peterselie fijn. Verdeel de asperges over 4 borden. Giet 2 eetlepels hollandaisesaus over de asperges. Leg het gepocheerde eitje op de hollandaisesaus. Leg de gerookte zalm op het bord. Bestrooi het gerecht met peterselie en Hollandse garnalen. Maak de witte asperges met hollandaisesaus en gerookte zalm af met een beetje peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *