Plaattaart met vijgen en gorgonzola

Recept: Plaattaart met vijgen en gorgonzola

 

Plaattaart met vijgen en gorgonzolaZoet en hartig; ik ben gek op die combinatie. Dat is ook meteen de reden dat ik mijn blog savory sweets heb genoemd; hartige snoepjes. Deze plaattaart met vijgen en gorgonzola heeft deze combinatie ook. De zoete smaak van de vijgen en de gekarameliseerde rode ui is lekker in combinatie met de zoute en pittige smaak van de gorgonzola. Omdat de vijgen, gorgonzola en rode ui een zachte structuur hebben voegde ik een handje rucola toe. Zo zit er een kleine frisse bite in elke hap. De plaattaart met vijgen gorgonzola is makkelijk om te maken. Ideaal als je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar wel lekker wilt eten.Plaattaart met vijgen en gorgonzola

Ingrediënten plaattaart met vijgen en gorgonzola

1 vel bladerdeeg op rol
200 gram gorgonzola
75 gram crème  fraîche
1 ei 
4 rode uien
3 vijgen
2 eetlepels riet- of basterdsuiker
Een scheutje balsamico
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel pijnboompitten
Een handje rucola
Peper en zout

Plaattaart met vijgen en gorgonzola

Verwarm de oven voor op 180 graden.  

Begin met het maken van de rode uienchutney. Snijd de rode uien in halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan. Voeg, als de boter is gesmolten, de rode ui toe. Fruit de uienringen tot ze glazig zien. Voeg de suiker toe en bak mee tot het stoperig wordt. Blus de uien af met een scheutje balsamico. Laat de rode uienchutney 2 minuten inkoken.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het bladerdeeg op het bakpapier. Vouw de randen van het bladerdeeg om.

Besmeer de bodem van de plaattaart met crème  fraîche. Bestrooi de crème fraîche met peper en zout.

Bedek de crème fraîche met de rode uienchutney. Snijd de vijgen in dunne plakken. Leg de vijgen op de rode ui. Leg tussen de stukjes vijg theelepeltjes gorgonzola. Maak af met peper uit de molen.

Kluts het ei los. Smeer de randen van het bladerdeeg in met ei. Schuif de plaattaart in de oven en bak in 20 minuten gaar. 

Maak de plaattaart met vijgen en gorgonzola af met een handje rucola.

Pin It

One thought on “Recept: Plaattaart met vijgen en gorgonzola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *