Recept: Parelhoen met truffelpuree en portsaus

 

parelhoen met truffelpuree en portsausHet fijne van een foodblog hebben is dat ik bijna elke dag lekker eet. En Douwe ook. Zo eet ik al 2 weken lang bijna elke dag een kerstdiner. Ik moet er iets voor over hebben om alles voor kerst online te krijgen. En dat vind ik vervelend… NOT. Tegen de tijd dat het kerst is kan ik geen klassieke kerstgerechten meer zien. Vandaar dat we tijdens kerst gaan barbecuen. Ja, dat is serieus zo. In mijn familie is dat inmiddels traditie geworden. Dikke jas aan, glaasje glühwein en een vuurkorf erbij en gaan met die banaan. Ik kijk er nu al naar uit. Gister maakte ik deze parelhoen met truffelpuree en portsaus. De paarse schijfjes zijn gefrituurde plakjes truffelaardappel. Truffelaardappels smaken helemaal niet naar truffel maar ze lijken er aan de buitenkant wel op. Vandaar dat ze zo genoemd zijn. Ik vond het leuk om iets extra’s toe te voegen aan het gerecht en gebruikte de aardappelchips daarvoor. Je kunt ze dus ook weglaten. Het fijne van een parelhoen is dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om hem klaar te maken. Het vlees is al lekker genoeg van zichzelf. Even aanbraden en daarna de oven in. Ook de puree en de saus zijn klaar in een handomdraai. En lekker dat het is! Een gerecht voor echte bourgondiërs.

Ingrediënten parelhoen met truffelpuree en portsaus voor 2 personen

2 parelhoenpoten of een hele parelhoen
500 gram kruimige aardappels
2 sjalotjes
Een flinke scheut (tawny)port
Een eetlepel truffelolie
Een paar takjes peterselie
Een paar takjes rozemarijn
2 scheutjes slagroom
50 gram roomboter + een theelepel extra
200 gram gemengde paddenstoelen (ik gebruikte oesterzwam, shiitake en nameco)
Een snuf zout
Peper uit de molen
Eventueel een paar truffelaardappels

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de roomboter in een braadpan. Braad de parelhoen(poten) aan tot het licht begint te bruinen. Gebruik je een hele parelhoen? Vul hem dan met takjes rozemarijn. Leg de parelhoen met een paar takjes rozemarijn in een braadslee en bak hem een half uur in de oven. Bewaar de boter die nog in de pan zit voor later.

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Prak de aardappelen fijn. Voeg een scheutje slagroom en de truffelolie toe. Hak de peterselie fijn. Meng de aardappelpuree met de peterselie en een beetje peper en zout.

Versnipper de sjalotjes. Smelt een theelepel boter in een koekenpan. Fruit de sjalot tot het glazig ziet. Hak de paddenstoelen in grove stukken. Doe de paddenstoelen bij de sjalot en bak tot ze licht beginnen te bruinen. Blus de paddenstoelen af met een flinke scheut port. Laat de port 5 minuten pruttelen. Giet een scheutje slagroom in de pan en maak af met peper en zout.

Haal de parelhoen uit de oven. Smeer de parelhoen in met de boter uit de braadpan. Zet de parelhoen nog 10 minuten terug zodat hij een mooi bruin korstje krijgt.

Leg een flinke eetlepel truffelpuree op een bord. Leg de parelhoen in de puree. Giet de saus met de paddenstoelen over de parelhoen. Maak af met een beetje peper uit de molen.

Snijd de truffelaardappel in dunne plakjes. Gebruik hier een kaasschaaf of mandoline voor. Frituur de plakjes aardappel in een laagje zonnebloemolie of in de frituurpan.

De parelhoen met truffelpuree en portsaus is lekker tijdens als avondmaaltijd of als hoofdgerecht tijdens een groot diner. Verras je geliefde of serveer tijdens het kerstdiner.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Parelhoen met truffelpuree en portsaus

  1. Yvonne schreef:

    Ooooo, sorry. Ik heb per ongeluk op verkeerde sterretje gedrukt. Er staat nu “wat smerig”. Maar dit is niet de bedoeling. Ik wilde 5 sterren geven want het ziet er heerlijk uit!!! Ik weet niet hoe ik het kan aanpassen. Echt, hartstikke sorry!!!

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *