Nasi goreng

Recept: Nasi goreng met heel veel smaak

 

Nasi goreng Koken met restjes. Dat is wat ik vaak op doordeweekse dagen doe. Er ligt altijd, zeker in het begin van de week, nog allerlei overgebleven lekkers van het weekend in de koelkast. Ik trek dan ’s ochtends de koelkast open en bedenk wat ik die avond ga maken. Wat ik verder nog nodig heb haal ik na mijn werk nog of in mijn pauze even in de winkel. Soms is dat best lastig, want om 07:00 ’s ochtends bedenken wat ik ‘ s avonds wil eten is eigenlijk niet zo mijn ding. ’s Ochtends is überhaupt bijna niks mijn ding. Ik ben nou eenmaal niet zo een ochtendmens. Dat is in Indonesië wel anders. In Indonesië ontbijten ze namelijk met de restjes van de vorige dag. Daar staan ze ’s ochtends al in de keuken. Zo is ook ooit de alom bekende nasi goreng ontstaan. Van oudsher wordt dit gerecht gebruikt om de garnalen, varkensvlees, kip en groenten van de dag ervoor op te maken. En dat wordt dan opgebakken met een restje koude gekookte rijst en gegeten als ontbijt. Superlekker als je het mij vraagt! Zeker als je mijn versie proeft, want na lang uitproberen heb ik mijn eigen versie samengesteld. Een versie met heel veel smaak. We eten deze nasi regelmatig als avondeten en iedereen is er gek op. De mister heeft zelfs, as we speak, een bakje mee naar zijn werk als lunch. Staat mijn nasi goreng met heel veel smaak binnenkort bij jullie op tafel?




Nasi goreng

Ingrediënten nasi goreng voor 6 personen

400 gram basmatirijst gekookt en volledig afgekoeld
3 speklappen
1 prei
3 eieren
1 chilipeper (deze kun je ook weglaten als er kinderen mee-eten)
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1,5 theelepel trassi
1,5 theelepel geraspte gember
3 eetlepels ketjap
1 eetlepel sojasaus
2 lente-uitjes
Peper en zout

Nasi goreng

Doe de ui, de knoflook en de chilipeper (verwijder eerst de zaadlijsten en de zaadjes als er mensen mee-eten die niet van pittig houden) in een hakmolentje en draai tot een pasta. Als je geen hakmolentje hebt kun je het ook gewoon fijn snijden. Snijd de prei in halve ringen.

Snijd de speklapjes in blokjes. Verhit een wok, hapjes- of koekenpan en doe de blokjes spek in de pan. Je hoeft geen olie of boter toe te voegen. Schep het spek uit de pan en leg apart. Laat het vet in de pan zitten, hier bak je de andere ingrediënten straks in.

Doe de uienpasta in de pan en bak tot het flink begint te geuren. Voeg de trassi en de gember toe. En bak nog even mee. Voeg de prei toe en bak mee.

Doe de rijst in de pan en meng met de rest. Bak de rijst, terwijl je het continue omschept, een aantal minuten mee. Breng op smaak met de ketjap en de sojasaus. Blijf omscheppen en bak een minuut of 10 terwijl je de rijst blijft omscheppen.

Kluts in de tussentijd de eieren los en roer er een beetje peper en zout doorheen. Bak de eieren in een aparte pan als een omelet. Rol het omelet op en snijd het in in stukjes.

Snijd de lente-ui in ringen. Roer de stukken ei, de stukjes speklap en de lente-ui door de nasi. Serveer met (zoetzure) komkommer, sambal en kroepoek. Ook lekker met saté of een anders Indisch gerecht.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *