Recept: Nasi goreng met kip en taugé

 

nasi goreng met kip en taugéKoken met restjes. Dat is wat ik vaak op maandag en dinsdag doe. Er ligt dan vaak nog allerlei overgebleven lekkers van het weekend in de koelkast. Ik trek dan ’s ochtends de koelkast open en bedenk wat ik die avond ga maken. Wat ik verder nog nodig heb haal ik na mijn werk nog even in de winkel. Soms is dat best lastig, want om 07:00 ’s ochtends bedenken wat ik ‘ s avonds wil eten is eigenlijk niet zo mijn ding. ’s Ochtends is sowieso bijna niks mijn ding. Ik ben gewoon niet zo een ochtendmens. Dat is in Indonesië wel anders. In Indonesië ontbijten ze namelijk met de restjes van de vorige dag. Zo is ook ooit de alom bekende nasi goreng ontstaan. Van oudsher wordt dit gerecht gebruikt om de rijst, garnalen, varkensvlees, kip en groenten van de dag ervoor op te maken. En dat wordt dus gegeten als ontbijt. Het lijkt erg ingewikkeld om een goede nasi goreng te maken, maar eigenlijk is het te simpel voor woorden. Goreng betekent in het Indonesisch (en in het Maleisisch) gebakken. Gebakken rijst dus. En dat dekt precies de lading. Alles wat je nog hebt liggen opbakken met een beetje ketjap en sambal. De nasi goreng met kip en taugé is extra lekker met kroepoek en een stokje saté. Mij kun je ervoor wakker maken. Als het maar niet te vroeg is 😉

Ingrediënten nasi goreng met kip en taugé voor 4 personen

400 gram gekookte en afgekoelde rijst
400 gram kippendijen
125 gram taugé
1 liter kippenbouillon
2 theelepels sambal (badjak of oelek)
4 uien
2 eieren
2 tenen knoflook
2 eetlepels zoute ketjap (asin)
Een paar blaadje bleekselderij
Een scheutje olie om in te bakken

Breng een liter kippenbouillon aan de kook. Leg de kippendijen in de bouillon en laat de kip 6 minuten koken. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en leg het op een bord. Laat de kip afkoelen.

Versnipper de uien en pers de teentjes knoflook. Scheur de kip in reepjes. Verhit een beetje olie in een wok of koekenpan. Fruit de ui en de knoflook tot het glazig ziet. Doe de taugé, de sambal en de kip bij de ui en bak het een paar minuutjes mee. Breek de eieren in de pan en roer het door de andere ingrediënten heen tot de eieren alleen nog uit kleine stukjes bestaan.

Schep de rijst lepel voor lepel bij de rest in de pan. Blijf in de tussentijd goed roeren. Voeg de ketjap aan de rijst toe en roer het er doorheen. Bak de nasi goreng met kip en taugé tot het licht knapperig is.

Serveer de nasi goreng met kip en taugé met kroepoek, zoetzure komkommer en saté. Ook lekker in combinatie met rendang of kip ketjap.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *