Recept: Lamsschenkels met portsaus en polenta

 

Lamsschenkels met portsaus en polentaVandaag deel ik het hoofdgerecht dat ik serveerde tijdens mijn verjaardagsdiner. Eigenlijk ben ik aankomende dinsdag pas jarig, maar datumtechnisch is dat meestal een probleem. In de laatste week voor kerst zit iedereen, inclusief ikzelf, altijd tjokvol kerstborrels, -diners en shopsessies. Daarom vier ik mijn verjaardag altijd een paar weken eerder of later. Dit keer was dat afgelopen zaterdag. Ik kookte een 3-gangendiner voor mijn familie. Het was een heerlijke avond. Van mijn ouders heb ik een prachtige armband gekregen. Van mijn schoonouders -broertjes en -zusjes een dinerbon om lekker te eten bij Kaagman & Kortekaas in Amsterdam. Ik ben daar nog nooit geweest dus ik laat me binnenkort verrassen. Van mijn zusje en haar vriend kreeg ik een schilderij voor in de keuken. Op het schilderij staat een koe afgebeeld waarin is aangegeven waar de verschillende stukken vlees vandaan komen. En het allerleukste… Het schilderij is gemaakt door de vriend van mijn zusje. Heel vet. Op mijn verjaardag zelf gaan Douwe en ik uit eten bij Ron’s gastrobar Paris. Het restaurant stond al een tijdje op mijn lijstje en ik ben heel benieuwd. Terug naar het recept van vandaag. Deze lamsschenkels met portsaus en polenta zijn bij elkaar een topcombinatie. Mals vlees dat zo van het bot valt in combinatie met romige polenta en een kruidige saus. Het duurt even, maar dan heb je wel wat. En wat is er nou knusser dan een pruttelende pan op het vuur. 

Ingrediënten lamsschenkels met portsaus en polenta voor 4 personen

Voor de lamsschenkels

4 lamsschenkels van ongeveer 250 gram
1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
2 uien
2 tenen knoflook
500 ml runder- of kippenbouillon
750 ml tawny port
350 ml kruidige rode wijn
2 eetlepels tomatenpuree
3 laurierbladeren
Een paar takjes tijm
Een paar takjes peterselie
50 gram roomboter
Peper en zout

Voor de polenta

100 gram polenta
700 ml water
200 ml slagroom
200 gram ricotta
150 gram Parmezaanse kaas
50 gram roomboter
Een paar takjes oregano, tijm en peterselie
Peper en zout

Snijd de wortel, selderij, ui en knoflook in grove stukken. Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak de peterselie fijn. Smelt de helft van de roomboter in een braadpan. Braad de lamsschenkels aan tot ze aan alle kanten bruin beginnen te worden. Haal de lamsschenkels uit de pan en zet ze apart. Schraap de aanbaksels los. Smelt de andere helft van de roomboter in dezelfde braadpan. Doe de wortel, takjes tijm, peterselie, selderij, ui en knoflook bij de boter en stoof tot het glazig ziet. Blus de groente af met de port. Leg de lamsschenkels op de groente. Giet de rode wijn en de runderbouillon in de pan. Breng de inhoud van de pan aan de kook en zet het vuur laag. Laat de lamsschenkels minimaal 3 uur pruttelen op laag vuur. Als het vlees loslaat van het bot zijn de lamsschenkels gaar.

Breng het water voor de polenta met een beetje peper en zout aan de kook. Giet de polenta, al roerend, bij het water. Laat de polenta 5 minuten koken. Blijf goed roeren. Voeg langzaam de slagroom toe. Laat de polenta koken tot hij lekker zacht is. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de Parmezaanse kaas, de ricotta en de boter door de polenta. Doe dit beetje bij beetje terwijl je steeds goed proeft. Hak de oregano, tijm en peterselie fijn. Roer de kruiden door de polenta. Proef of de polenta op smaak is en maak af met een beetje peper en zout.

Haal de lamsschenkels uit de pan. Zeef de saus. Doe de saus die overblijft terug in de pan. Bind de saus met 2 eetlepels bloem. Leg de lamsschenkels in de saus en laat nog een half uur pruttelen.

Schep een eetlepel polenta in een diep bord. Leg een lamsschenkel in de polenta. Schep de saus over de lamsschenkel. Serveer de lamsschenkels met portsaus en polenta in combinatie met broccoli en gebakken paddenstoelen. Lekker met een glas kruidige rode wijn. Bijvoorbeeld een glas Carignan, Carmenére of Syrah.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Lamsschenkels met portsaus en polenta

  1. Riet schreef:

    Hoi
    Ik geniet van je heerlijke recepten nu dit ook weer lijkt me heerlijk! Een vraagje eet je de polenta warm en soja kun die opwarmen of warm houden of maak je die echt op het allerlaatste moment ? Fijne verjaardag!

     
    • Lynn schreef:

      Hoi Riet, Wat leuk om te horen :). Ik heb de polenta ook eerder op de dag al gemaakt. Je moet tijdens het opwarmen wel weer wat vocht toevoegen zodat hij smeuïg blijft. Voeg dan melk of room toe.

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *