Griekse kofta met zachte geitenkaas en rijst

Recept: Griekse kofta met geitenkaas en rijst

 

Griekse kofta met geitenkaas en rijstDeze Griekse kofta met geitenkaas vind ik echt ontzettend lekker. De eerste keer dat ik het gerecht maakte was in het studentenhuis waar ik toentertijd woonde. Het was één van de eerste gerechten die ik zelf maakte. Ik kon toen voor geen meter koken en at voornamelijk buiten de deur. Als ik al aan het koken was gebruikte ik een pakje of zakje uit de supermarkt. Mijn redding. Want zo at ik niet mijn hele studententijd bij het eetcafé (hallo spareribs en sateetjes voor €7,50) om de hoek. Later begon ik steeds meer te experimenteren in de keuken. Zo voegde ik zelf munt en verse geitenkaas aan de Griekse kofta uit het pakje toe. Uiteindelijk liet ik het pakje zelfs helemaal weg en maakte ik mijn kofta en saus zelf. Stapje voor stapje leerde ik mezelf koken. Inmiddels is mijn arsenaal uitgebreid met honderden recepten. Sommige gerechten maak ik maar een enkele keer, maar de Griekse kofta met geitenkaas staat nog steeds regelmatig op het menu. Ik serveer hem meestal met witte rijst. Pasta kan ook, maar rijst blijft favoriet. Voor het gehakt koos ik voor lam. Dat kun je kopen bij de Islamitische slager. Heb je die niet in de buurt? Dan kun je ook gewoon rundergehakt gebruiken. De griekse kofta met geitenkaas en rijst is een fijn gerecht voor op een doordeweekse dag. Gezond, makkelijk om te maken en ontzettend lekker. Hier ga je zeker geen spijt van krijgen.



Ingrediënten Griekse kofta met geitenkaas en rijst voor 4 personen

 

Voor de balletjes

400 gram lams- of rundergehakt
1 ei
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel gemalen kaneel
Een paar takjes peterselie
50 gram panko
Peper en zout

En verder

800 gram tomatenblokjes
400 gram basmatirijst
2 tenen knoflook
1 courgette
1 aubergine
1 rode puntpaprika
1 rode ui
150 gram verse geitenkaas
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel paprikapoeder
Een paar blaadjes munt
Olie om in te bakken
Peper en zout

Griekse kofta met geitenkaas en rijst

Begin met het maken van de balletjes. Hak de peterselie fijn, versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Meng het gehakt met het ei, de ui, de knoflook, de panko, de kaneel, de oregano, de peterselie, de komijn en een beetje peper en zout. Draai gehaktballetjes ter grote van een pingpongbal van het gehakt. Zet de balletjes tot gebruik in de koelkast. Zo stijven ze een beetje op.

Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Giet de rijst in het water en kook het in 8 minuten gaar. Giet de rijst af. Laat de rijst nog even staan met de deksel op de pan.

Pers de teentjes knoflook. Snijd de aubergine, courgette en paprika in stukjes. Snijd de rode ui in halve ringen en hak de munt fijn.

Verhit een beetje olie in een hapjespan. Braad de gehaktballetjes tot ze goudbruin zijn. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.

Doe de knoflook in dezelfde pan en bak tot het glazig wordt. Doe de ui, de paprika, de courgette, de aubergine en een beetje peper en zout bij de knoflook en bak een paar minuten mee.

Voeg de tomatenblokjes, het paprikapoeder, de munt en de gedroogde oregano toe en roer alles door elkaar. Zet het vuur laag. Leg de gehaktballetjes in de pan en doe de deksel op de pan. Laat de kofta 15 minuten pruttelen.

Verkruimel de geitenkaas. Bestrooi de Griekse kofta met geitenkaas en extra fijngehakte munt. Serveer met de rijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *