Recept: Coq au vin (stoofpot met kip en rode wijn)

 

Coq au vinWaahh.. Druk, druk en nog eens druk. De decemberstress is toegeslagen. Geen vervelende stress hoor. Er staan alleen maar leuke dingen op de planning. Hele leuke dingen zelfs. Helaas past er maar 24 uur in een dag en begin ik af en toe een beetje in tijdnood te komen. Ik moet doordeweeks gewoon werken en het weekend zit bomvol afspraken. Of ik tussendoor ook even een surprise in elkaar wil knutselen en, niet geheel onbelangrijk, mijn afstudeerscriptie in wil leveren. Ik zou natuurlijk prioriteiten kunnen stellen, maar alles is zo leuk. Kan deze week niet voor één keer 8 dagen hebben? Gewoon een extra weekenddag ofzo. Zo een dag waar ik alles kan aftikken waar ik nu niet aan toe kom. Aankomend weekend ga ik uit eten met mijn vriendinnen en vieren we 2 keer Sinterklaas. Het weekend daarna ga ik met Douwe uit eten en krijgen we eters over de vloer. En zo gaat dat door tot het kerst is. Gelukkig heb ik na de kerstdagen nog 2 weken vakantie en kan ik even bijkomen van de gekte. Even rust in de tent. Deze coq au vin maakte ik gisteravond al klaar. Zo kunnen we vanavond als ik thuis kom meteen aan tafel. Even een dag niet in de keuken staan. Dat is het fijne van stoofschotels. Je kunt ze later opeten. Al hij een dag blijft staan, wordt de smaak alleen maar beter. Ik kan niet wachten tot ik aan tafel kan!

Ingrediënten coq au vin voor 4 personen

6 drumsticks
4 kippendijen
2 winterwortels
2 grote uien
2 tenen knoflook
200 ml kippenbouillon
350 ml (kruidige) rode wijn
2 bladeren laurier
4 jeneverbessen
150 gram kastanjechampignons
2 eetlepels roomboter
2 eetlepels bloem
Een paar takjes krulpeterselie
Een paar takjes tijm
Peper en zout

Kruid de drumsticks en de kippendijen aan beide kanten met peper en zout. Smelt de roomboter in een (ovenbestendige) hapjespan. Doe de kip in de pan en braad tot de buitenkant begint te bruinen. Schep de kip uit de pan en zet apart.

Verwarm de oven voor op 120 graden. Snijd de wortels in plakjes. Snijd de ui en de knoflook in grove stukken. Doe de wortel, knoflook, ui, de tijm en de helft van de peterselie in de pan. Bak tot de ui glazig begint te worden. Doe de kip, 2 bladeren laurier en de jeneverbessen bij de groente. Blus af met de whiskey. Giet de wijn en de kippenbouillon over de kip en breng aan de kook. Zet de pan in de oven en bak 40 minuten.

Snijd de champignons in vieren. Haal de kip uit de pan. Strooi de bloem in de pan en roer het door elkaar. Doe de kip samen met de champignons in de pan en zet hem nog een kwartier terug in de oven.

Bestrooi de coq au vin voor serveren met een handje fijngehakte peterselie en peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Coq au vin (stoofpot met kip en rode wijn)

  1. Nix schreef:

    Beste Lynn,

    Bedankt voor het mooie recept. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen.
    Als psycholoog (inmiddels met retraite en wonende in Frankrijk) kan ik het niet nalaten je (de eerste keer gratis) een EHBO advies te geven. Als je zo blijft doorgaan wanneer je denkt dat je ‘verplicht bent of je je verplicht voelt weekenden bomvol te plannen en afspraken altijd vooruit in te vullen, zul je eens ‘door je hoofd gaan’oftewel burnt out raken. Velen die er n leven zoals jou erop nahielden heb ik in mijn spreekkamer gezien.
    En dan kun je zelfs geen lekker eten meer maken….dus ik wens je verstandige keuze’s in 2017 toe waarbij ook eens het woordje NEE wat vaker wordt gehanteerd.
    Met vriendelijke groet,
    Henny

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *