Turkse pizza

Recept: Turkse pizza (lahmacun)

 

Turkse pizzaO guys, deze Turkse pizza’s waren zo goed gelukt! Toen ze klaar waren heb ik er meteen 3 opgegeten. En dat terwijl ik ’s avonds nog naar een etentje moest. Jullie begrijpen dus wel dat ik niet meer zoveel gegeten heb in het restaurant. Na het etentje hebben we nog wat gedronken in de stad. En raad eens wat ik deed toen ik thuis kwam? Toen at ik er nog één. Sorry not sorry. Turkse pizza smaakt nou eenmaal extra lekker na het stappen. Ik eet mijn Turkse pizza het liefst met ijsbergsla, knoflooksaus en shoarmasaus. Die combinatie is misschien een beetje raar, maar wel keihard mijn guilty pleasure. Je kunt de pizza ook vullen met schijfjes komkommer, plakjes tomaat, rode ui of gesmolten kaas. Net waar je trek in hebt. Geen tijd/zin/energie om zelf je deeg te maken? Gebruik dan kant en klare wraps. Dan ben je helemaal snel klaar. Wel een stuk minder lekker. De Turkse pizza komt hier zeker vaker op tafel. Wat een toprecept! Gelukkig heb ik nog een stapeltje in de vriezer liggen.




Ingrediënten voor 10 keer een Turkse pizza

Voor het deeg

500 gram bloem
250 ml lauw water
7 gram gist
2 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
1 theelepel zout
Een scheutje olie om in te vetten

Voor de vulling

400 gram lams- of rundergehakt
1 rode zoete puntpaprika
1 middelgrote ui
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 groene peper
2 theelepel gedroogde chiliflakes
Een paar takjes platte peterselie
Een theelepel zout
Peper uit de molen

En verder

Een zakje ijsbergsla
Een flesje knoflooksaus (zelf maken is nóg lekkerder, klik hier voor het recept)
Een flesje shoarmasaus

Turkse pizza

Doe de bloem, de gist, het water en de Turkse yoghurt in een grote kom of schaal. Kneed de ingrediënten door elkaar en voeg een snuf zout toe. Kneed deeg 10 tot 15 minuten door (dit kan ook met een keukenmachine) en vorm tot een bol. Vet een schone kom in met een beetje olie. Leg de bol met deeg onderin de kom en dek af met een theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen.

Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en de groene peper. Als je van pittig houd, kun je de zaadlijsten ook in de groene peper laten zitten. Snijd de paprika, de tomaten, de ui en de groene peper in grove stukken. Doe de groenten in een hakmolentje of kom. Doe de tomatenpuree, een handje platte peterselie en de chiliflakes bij de rest in de kom. Maal de ingrediënten fijn in de hakmolen of gebruik een staafmixer. Proef of het mengsel op smaak is. Roer het groentemengsel door het gehakt en maak af met een beetje peper uit de molen.

Haal het deeg uit de kom. Druk de lucht uit het deeg en kneed het even door. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes. Bestuif het aanrecht met een flinke hand bloem. Leg een bolletje deeg op de bloem en rol het uit tot een pannenkoek ter grootte van de pan die je gaat gebruiken. Besmeer het deeg met 2 eetlepels van het gehaktmengsel en vouw hem dubbel met de vulling aan de binnenkant.

Verhit een hapjespan. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken. Leg de Turkse pizza in de pan en vouw hem open. Doe de deksel op de pan en bak tot het deeg knapperige begint te worden. Herhaal dit tot alle pizza’s gebakken zijn. Bewaar de pizza’s die klaar zijn tussen 2 borden.

Laat de pizza’s een beetje afkoelen. Zodra de pizza’s iets koeler zijn worden ze vanzelf slapper en kun je ze oprollen. Beleg de Turkse pizza’s met (ijsberg)sla, knoflooksaus, sambal, alles wat je lekker vind en rol hem op.

Inspiratie voor dit recept komt van mijn mixed kitchen. Klik hier voor het originele recept.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *