Recept: Indische gehaktballetjes

 

Indische gehaktballetjesHet is vrijdag! Voor de meeste mensen, waaronder ikzelf, is het over een paar uur weekend. Op vrijdag post ik bijna altijd een hapje of ander weekend gerecht. Er wordt op vrijdagavond ook heel wat afgeborreld bij ons thuis. Vorige week maakte ik deze Indische gehaktballetjes. Het leuke van deze balletjes was dat ik eigenlijk alleen maar gehakt hoefde te kopen. De rest van de ingrediënten had ik al in mijn keukenkastje staan. Nou moet ik  er wel bij zeggen dat ik regelmatig Indonesisch kook en dat ik daarom alles al in huis had. Ik durf echter te wedden dat iedereen die veel kookt de helft van de ingrediënten al in huis heeft. Deze Indische gehaktballetjes zijn lekker kruidig en smaken perfect bij een glaasje wijn of bier. Ook lekker als je geen weekend hebt ;)!

Ingrediënten voor 20 Indische gehaktballetjes

500 gram rundergehakt
4 sjalotjes
1 ei
3 teentjes knoflook
4 kimirinoten (te koop bij de toko)
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels sambal badjak
2 theelepels katoembar
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel laos
1 theelepel palmsuiker (te koop bij de toko)
Een halve theelepel serehpoeder
Een snufje zout
5 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels paneermeel
Zonnebloemolie om in te frituren

Rooster de kimirinoten 5 minuten in een koekenpan. Ontdoe de sjalotjes en teentjes knoflook van hun schil. Snijd de sjalotjes in 4 stukken. Doe de knoflook en de sjalotjes in een keukenmachine. Voeg de sambal, ketjap, geroosterde kimirinoten, katoembar, komijnpoeder, laos, palmsuiker, serehpoeder en een snufje zout toe aan de knoflook en sjalotjes. Maal alle ingrediënten fijn tot een gladde pasta.

Doe het rundergehakt in een grote schaal of kom. Doe een ei, het paneermeel en de geraspte kokos bij het het gehakt. Meng het gehakt met de andere ingrediënten. Voeg de kruidenpasta ook toe aan het gehakt. Kneed het gehakt tot een gladde massa.

Rol balletjes van 2 centimeter doorsnede. Verhit een laag van 5 centimeter zonnebloemolie in een steelpannetje. Controleer met een stukje brood of de olie op temperatuur is. Als de olie rondom het stukje brood begint te borrelen is hij op temperatuur. Frituur de balletjes in een paar minuten gaar.

Serveer de Indische gehaktballetjes in combinatie met chili- of pindasaus. De Indische gehaktballetjes zijn lekker bij de borrel of als onderdeel van een tapasmaaltijd.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Indische gehaktballetjes

  1. ria schreef:

    Ik vind de gehakt balletje er lekker uit ziet ik heb een vraag kan je de ui ook vervangen door lente uitje daar ik geen uien mag gebruiken omdat ik ziekte van cron heb

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *