Recept: Bitterballen met draadjesvlees

 

Bitterballen met draadjesvleesZo. Dat was me een weekje wel. Hopi-turbo-mega-drukte, zo kan ik het wel noemen. Maar, mijn onderzoek en portfolio zijn klaar om in te leveren, de cadeautjes zijn allemaal binnen, mijn surprise is af en de gedichten zijn geschreven. Ik moet morgen alleen nog koken voor onze gasten. Jullie begrijpen wel dat ik dat niet zo erg vindt. Momenteel staan er 2 pannen met draadjesvlees op het fornuis en liggen er eendenbouten in ganzenvet in de oven. Alles onder controle en tijd om even uit te puffen. Tijd voor een nieuwe blog dus. Vorige week maakte ik bitterballen met draadjesvlees. Ik had een ovenschotel met rode kool gemaakt en had nog draadjesvlees over. Omdat ik momenteel helemaal in de bitterballen en kroketten fase zit (hallo tom ka kai-, truffel-, saté- en geitenkaasbitterbal) besloot ik het draadjesvlees in een bitterbal te verwerken. Ik had geen beter idee kunnen hebben. Wat een heerlijkheid was dat! Volgens Douwe het lekkerste hapje dat hij de afgelopen tijd heeft gegeten. En dat zegt iets, want Douwe weet wel wat lekker eten is. Doordat ik panko gebruikte in plaats van paneermeel worden de bitterballen extra crunchy. Een aanrader voor tijdens feestjes, borrelavondjes of gewoon voor jezelf. Hier ga je zeker vrienden mee maken! Ingrediënten voor 30 bitterballen met draadjesvlees

2 keer recept draadjesvlees
80 gram boter
100 gram bloem
Ongeveer 1 liter runderbouillon
2 blaadjes gelatine
200 gram panko (Japans broodkruim)
3 eieren
Peper en zout
Olie om in de frituren

Doe de gelatine in een schaaltje met koud water zodat het zacht worden. Smelt de boter in een hapjespan. Roer de bloem door de boter tot er een zanderige massa ontstaat. Dit heet een roux. Doe de runderbouillon beetje bij beetje bij de roux tot er een dikke ragout ontstaat. Roer het draadjesvlees door de ragout. Laat de ragout een paar minuten pruttelen. Doe de gelatine in de pan en roer het door de ragout. Laat de ragout afkoelen en zet het in de koelkast. Laat de ragout minimaal 4 uur opstijven.

Zet 2 diepe borden klaar. Kluts in het eerste bord de eieren los. Vul het tweede bord met de panko. Rol de ragout in balletjes ter grote van een pingpongbal. Pak één van de balletjes en haal hem door het eiermengsel. Rol het balletje daarna door de panko. Rol de bal nogmaals door de ei en de panko en leg hem op een schaal of bord. Herhaal dit tot je ongeveer 30 bitterballen hebt. Zet de balletjes in de koelkast of vriezer tot je ze wilt frituren.

De bitterballen met draadjesvlees zijn lekker in combinatie met cranberrycompote, rode uienchutney of een beetje (zelfgemaakte) mayonaise.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Bitterballen met draadjesvlees

  1. Margot Mimpen schreef:

    Hi!

    Heb je misschien ook recepten voor de andere ‘ballen’ die je noemde? Ik ben namelijk al eeuwig aan het zoeken naar een recept voor tom kah kai ballen!

     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.