|
In India weten ze wel wat lekker eten is. Kruidige curry’s, naanbrood en pittige kip. I love it! De grootste smaakmaker in de Indiase keuken is garam masala. Garam masala betekent letterlijk “heet kruidenmengsel” en is in India wat de ras el hanout in de Arabische keuken is. Er zijn in India honderden, zo niet duizenden, varianten te vinden. Elke familie heeft zijn eigen recept dat wordt overgegeven van moeder-op-dochter. Ingrediënten die vaak te vinden zijn in de garam masala zijn laurier, koriander, gember, komijn, paprika, kaneel en kardemom. Gelukkig kun je garam masala in Nederland gewoon in de supermarkt kopen en hoef je niet na te denken over de samenstelling. Kip tikka masala is een kruidig gerecht dat tegelijkertijd heerlijk zacht is. Wij (mijn vriendin en ik) aten dit kruidige kipgerecht voor we naar onze softbaltraining moesten. Mijn trainer vindt het af en toe nodig om een conditietraining in te lassen en daar heb je wel wat energie voor nodig. Als ik de “ladder” en de pionnen klaar zie staat weet ik meestal al hoe laat het is. Tijd voor spierpijn. Achteraf gezien was het allemaal niet nodig. Na 5 minuten begon het keihard te plenzen en daarna is het niet meer gestopt met regenen. Stiekem was ik daar wel blij om, want conditietraining behoort absoluut niet tot mijn favorieten. We zijn weer naar huis gegaan en we hebben daar een fles wijn open getrokken. Ook gezellig. Dit keer hield ik in plaats van spierpijn een lichte hoofdpijn over aan de “conditietraining”. Dat is weer eens iets anders!
Ingrediënten kip tikka masala voor 4 personen
Voor het vlees
500 gram kipfilet
250 ml Turkse of Griekse yoghurt
1 chilipeper
4 centimeter gember
1 grote ui
4 teentjes knoflook
2 eetlepels garam masala
1 eetlepel mosterdzaad
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel katoembar
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel roomboter om in te bakken
Peper en zout
Voor de saus
200 ml kokosmelk
2 eetlepels tomatenpuree
1 zoete puntpaprika
Een bosje verse koriander
En verder
400 gram pandanrijst
1 citroen
Een handje geschaafde amandelen
Eventueel naanbrood
Verhit een braad- of hapjespan op het vuur. Strooi de mosterdzaadjes in de pan en doe de deksel erop. Bak tot de mosterdzaadjes beginnen te poffen.
Versnipper de ui en de chilipeper en pers de teentjes knoflook. Schil en rasp de gember.
Doe een eetlepel boter bij de gepofte mosterdzaadjes en laat het smelten. Doe de ui, knoflook en chilipeper bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Doe de garam masala, de gemalen komijn, de paprikapoeder, de ketoembar en de gember bij de knoflook en ui. Roer alles goed door elkaar en laat een kwartier stoven zodat de geuren goed vrij kunnen komen.
Snijd de kipfilet in stukjes. Doe de kip in een kom of schaal. Doe de helft van het kruidenmengsel (die je net gebakken hebt in de pan) bij de kip en giet hier de yoghurt over. Roer alles goed door elkaar en zet de kip minstens een uur (langer en zelfs een hele nacht kan ook) in de koelkast zodat het kan marineren.
Snijd de paprika in kleine stukjes en hak de koriander fijn. Doe de tomatenpuree, een handje koriander en de paprika bij de overgebleven kruiden in de pan. Bak een paar minuten door. Giet de kokosmelk in de pan en roer tot er een sausje ontstaat.
Haal de kip uit de koelkast. Doe de kip en de helft van de yoghurtmarinade in een koekenpan. Bak tot de kip gaar is.
Giet de inhoud van de koekenpan bij het rode sausje in de andere pan. Besprenkel met een beetje citroensap. Roer alles goed door elkaar en laat nog 5 minuten pruttelen.
Strooi ter garnering een beetje extra koriander en een handje amandelschaafsel over de kip tikka masala. De kip tikka masala is lekker in combinatie met geurige pandanrijst en naanbrood.
Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).