Aardappelsoep met truffel

Recept: Aardappelsoep met truffel

 

Aardappelsoep met truffelDeze aardappelsoep met truffel vind ik zelf heel erg lekker. Ik hou ontzettend van truffel, dus als je het toevoegt aan mijn eten zit je altijd goed. Wist je trouwens dat ik tijdens mijn zwangerschap ontzettend misselijk werd van de geur van truffel? Supervreemd! Ik hoefde alleen maar aan de geur te denken en het ging mis. Pas toen Sophie een maand of 5 was, durfde ik me er weer aan te wagen. Dat was best even spannend. Inmiddels ben ik weer helemaal terug bij mijn oude smaakpalet en eet ik regelmatig iets met truffel. En afgelopen weekend was dat deze heerlijk soep. Gebruik trouwens wel een truffelolie op basis van (echte) witte truffel. Die is zoveel beter van smaak dan de standaard olie die je in de supermarkt kan kopen! En om het helemaal af te maken voeg je crôutons (vers gebakken van oud witbrood met olijfolie, peper en zout) en gedroogde ham (serrano, prosciutto of Parma) toe. Wedden dat je oeh’s en ah’s krijgt?
Ingrediënten aardappelsoep met truffel voor 8 personen

8 kruimige aardappels
1 venkel
1 prei
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1,5 liter paddenstoelenbouillon
2 blaadjes laurier
Een paar takjes tijm
Een scheutje sherry
Een paar druppels truffelolie
50 gram roomboter
Peper en zout
Eventueel gedroogde ham en croûtons

Aardappelsoep met truffel

Snijd de sjalotjes in ringen en de knoflook in grove stukken. Schil de aardappels. Snijd de venkel, de prei en de aardappels in stukken.

Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de sjalot, de knoflook, de laurier en de tijm bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Verwarm de paddenstoelenbouillon. Doe de aardappel, de venkel en de prei in de pan en laat dit 5 minuten meestoven. Blus de groente af met een scheutje sherry. Giet de paddenstoelenbouillon over de groenten heen en breng het aan de kook. Kook de soep tot de groenten gaar zijn.

Haal de laurier en de takjes van de tijm uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg naar smaak de truffelolie, peper en zout toe. Laat de soep nog even pruttelen op laag vuur en garneer met een paar takjes tijm en peper uit de pepermolen.

De aardappelsoep met truffel is het lekkerst als je hem op de dag zelf maakt en binnen een paar uur serveert. Wil je hem de dag ervoor al maken? Voeg dan de truffelolie pas vlak voor het serveren toe.

Serveer de aardappelsoep met truffel in combinatie met croûtons, gedroogde ham en tijm.

Pin It

5 thoughts on “Recept: Aardappelsoep met truffel

  1. Karin schreef:

    Hallo Lynn, gisteravond heb ik deze soep met de serrano-soepstengels gemaakt. Een geweldige combinatie en het was een absoluut succes als voorgerecht. Dank, Karin

     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.