Het perfect kaasplankje

Het perfecte kaasplankje

 

Het perfect kaasplankjeMijn favoriete dessert is en blijft een kaasplankje. Het liefst sla ik de zoete toetjes gewoon over en eet ik alleen kaas als afsluiter van de maaltijd. Als wij thuis een etentje hebben is de kaas-gang vaak het meest uitgebreid. We zetten de salontafel dan vol met kaas, fruit, chocola, noten en andere lekkere dingen. Daarnaast zetten we een selectie van port, dessertwijn, cognac en whisky klaar. De gasten kunnen dan zelf kiezen wat ze willen drinken en ik kan snel even de eettafel  en keuken afruimen. We blijven na het eten meestal de hele avond uitgebreid borrelen en natafelen. De laatste gasten rollen vaak pas laat en licht (of iets minder licht) tipsy de deur uit. Ik kan niet wachten om na mijn zwangerschap weer zo’n etentje te organiseren. En vooral tot ik al die lekkere kaasjes en glaasjes port of wijn weer mag drinken. Vandaag vertel ik jullie hoe je het perfect kaasplankje samenstelt. Want een écht diner is pas klaar als er kaas op tafel is geweest. 


Het perfecte kaasplankje

Om een lekker kaasplankje samen te stellen ga ik altijd uit van een aantal regels. Dit zijn natuurlijk geen verplichte regels, maar met deze richtlijn wordt het wel een stuk makkelijker voor jezelf. Verder is het belangrijk om te weten wat je zelf lekker vindt. Ik serveer nooit kazen waar ik zelf niet van houdt. Als je achter je keuze staat kun je er ook met meer passie over vertellen en je eet zelf natuurlijk ook veel lekkerder.

Aantal

Serveer altijd een oneven aantal kazen. Minimaal 3 en maximaal 9. Ik ga bij het kiezen van het aantal altijd uit van de gangen ervoor. Hebben we stevige gerechten? Dan kies ik voor 3 of 5. Eten we licht? dan kies ik voor 5 of 7. Uiteindelijk kom ik eigenlijk altijd op het getal 5 uit.

Soort

Ik zorg er altijd voor dat er veel afwisseling is op mijn kaasplank. Ik ga meestal uit van rood, wit, blauw, geit en hard. De kleuren staan voor de schimmelkaasjes. Een witschimmelkaas, een roodbacteriekaas en een blauwschimmelkaas. Enkele voorbeelden van kaas die je kunt nemen zijn:

Witschimmelkaas

Brie (de meaux), Camembert, Chaource, Messeklever en Le délice de Bourgogne

Roodbacteriekaas

Port salut, Wijnendale, Munster, Reblochon, Maroilles en Epoisses

Blauwschimmelkaas

Blue d’Auvergne, Blue stilton, Shropshire blue, Roquefort en Gorgonzola

Geitenkaas

Sainte-maure, Merlijn chevre en Florette

Harde of half-harde kaas

Comté, Emmentaler, Manchego, Oude reypenaer en Morbier

Ik heb 2 favoriete kaasplankjes. De ene is een kaasplank met veel stevige en krachtige kazen en bestaat uit brie de meaux, maroilles, shropshire blue, sainte-maure en comté. De andere is een lichte kaasplank met chaourse, port salut, blue stilton, merlijn chevre en manchego. Afhankelijk van wat er op tafel stond en vooral mijn humeur kom ik meestal op 1 van deze 2 combinaties uit.

Het perfecte kaasplankje

Het kaasplankje serveren

Leg de kaasjes op volgorde van sterkte. Als je begint met een blauwschimmelkaas proef je vaak de delicate geitenkaasjes niet meer terug. Er is geen vaste volgorde. De ene witschimmelkaas kan bijvoorbeeld heel sterk zijn terwijl de andere juist heel licht van smaak is. Denk maar eens aan het verschil van munster en port salut. Allebei roodbacteriekazen maar een wereld van verschil in smaak. Het is daarom belangrijk dat je van elke kaas een stukje geproefd hebt (wat een straf, haha). Daarna kun je zelf het beste de volgorde bepalen.

Haal de kaas minimaal een een uur voor serveren uit de koelkast. De meeste kaas smaakt het lekkerst als hij op kamertemperatuur is.

Snijd de kaas altijd zo dat iedereen dezelfde hoeveelheid korst heeft. Dit is soms een puzzelwerkje, maar zorgt uiteindelijk voor meer eetplezier. Een brie kun je bijvoorbeeld het beste in de lengte in plakjes snijden. Dan heeft niemand het “kontje” dat overblijft. Tenzij je dat heel graag wilt natuurlijk :).

Je kunt de kaasplank zo gek maken als je wilt. Ik serveer vaak druiven, chocola, noten, allerlei soorten jam en stroop, vijgenbrood en bonbons bij de kaasplank. Je kunt het natuurlijk ook simpeler houden en kiezen voor alleen stukjes stokbrood en crackers. Ik vind het zelf lekker om iets zoets bij de kaas te eten. Denk dan bijvoorbeeld aan vijgenchutney, kweeperengelei of balsamicostroop.

Bij een kaasplank moet natuurlijk ook gedronken worden. Ik kies meestal voor een rode wijn, een dessertwijs of rode port. Mijn favoriete drankje is een Tawny port.

Nog maximaal 6 weken.. Dan mag ik weer. Can’t wait!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.