Pretzels

Recept: Zelf pretzels bakken

 

PretzelsI love pretzels! Als ik in Duitsland of Oostenrijk ben verlaat ik het land niet zonder een pretzel te hebben gegeten. In het Duits wordt de pretzel trouwens vaak een brezel genoemd. Pretzels worden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al sinds de middeleeuwen gebakken. Van oorsprong werden de broodjes tijdens de vastenperiode gegeten. De knoop die in de pretzel zit schijnt voort te komen uit de houding die christenen aannemen tijdens het bidden. In Amerika kun je de pretzels ook op elke straathoek kopen. Ze zijn daar een stuk zachter dan die in Europa. Dat komt omdat ze in Duitsland en Oostenrijk gebruik maken van het middel loog. Doordat de pretzels worden ondergedompeld in een pekelbad met loog voordat ze worden gebakken wordt de buitenkant lekker knapperig en krijgen ze een licht zoute smaak. In Nederland is het gebruik van loog in de keuken verboden. Loog is een bijtend middel dat bij onjuist gebruik voor ongelukken kan zorgen. Als vervanging gebruikte ik baking soda. Iets anders dan het pekelbad, maar wel een stuk makkelijker. De buitenkant van mijn pretzels is daardoor misschien iets zachter dan the real deal maar ze zijn minstens net zo lekker. Probeer het maar eens uit. Ga je zeker geen spijt van krijgen!Ingrediënten voor 8 middelgrote pretzels

400 gram bloem
7 gram gist
120 gram roomboter
1 theelepel suiker
Een snuf zout
2 eetlepels grof zeezout
1 eetlepel bakingsoda

Pretzels

Meng 250 ml lauwwarm water met 7 gram gist en een theelepel suiker tot een mengel met belletjes. Smelt 20 gram roomboter. Doe het gistmengsel, de bloem en de gesmolten roomboter bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Voeg een snuf zout toe en kneed het door het deeg. Dek het deeg af en laat het op een warme plek een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol de stukken deeg uit tot een slang. Vouw beide uiteindes van de slang naar binnen en plak het vast met een beetje water.

Meng de baking soda met 100 ml lauwwarm water. Besmeer de pretzels met het mengsel.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes in 10 minuten gaar.

Smelt 100 gram roomboter.  Besmeer de pretzels meteen als ze uit de oven komen met gesmolten roomboter en bestrooi met vlokken grof zeezout. Hierdoor gaan de broodjes mooi glimmen.

Laat de pretzels 10 minuten afkoelen op een bakrooster en eet ze daarna lekker op.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *