Tarte tatin met sjalotten

Recept: Tarte tatin van sjalotten

 

Tarte tatin met sjalottenAl sinds ik heel klein was ben ik gek op uien. In één van de fotoboeken van mijn ouders is nog steeds een foto te vinden waarop ik keihard aan het huilen ben met een grote berg met uien voor mijn neus. Ik had stiekem de bak met uien in de voorraadkast open gemaakt en was ermee aan het spelen. Mijn moeder betrapte me en blijkbaar vond ik dat zelf heel erg. Tenminste dat zou mijn huilbui verklaren. Mijn moeder stond namelijk keihard te lachen op de achtergrond. Ik was toen overigens twee. Inmiddels ben ik bijna 30 (zeg maar niks, ik moet nog steeds wennen aan het idee) en nog steeds gek op uien. Het is niet voor niks dat bijna alle recepten op Savory Sweets beginnen met: “versnipper de ui”. Dit recept begint daar niet mee. Hier wordt weinig versnipperd. Het is juist de bedoeling dat de sjalotten heel blijven. Deze tarte tatin van sjalotten is ontzettend lekker. Makkelijk om te maken en na een kwartiertje kan hij al de oven in. Daarna hoef je alleen nog maar te wachten tot hij klaar is. Wedden dat je hem lekker vindt!
Ingrediënten tarte tatin van sjalotten

8-10 sjalotten
150 ml kruidige rode wijn
3 eetlepels riet- of basterdsuiker
200 gram bladerdeeg op rol of 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries (op basis van roomboter)
Een paar takjes tijm

Tarte tatin met sjalotten

Doe de rode wijn en de suiker bij elkaar in een steelpan. Kook de rode wijn in tot de helft overblijft. Als het goed is wordt de rode wijn stroperig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Giet de ingekookte rode wijn in een taart vorm of ronde ovenschaal. Verdeel de rode wijn over de hele bodem. Leg de sjalotten met de platte kant naar beneden in de wijnstroop.

Snijd bladerdeeg in de vorm van de schaal. Dek de sjalotten af met het bladerdeeg. Duw de randjes naar binnen en prik gaatjes in de bovenkant.

Zet de tarte tatin van sjalotten in de oven en bak in 40 minuten gaar. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Draai de vorm om en laat de tarte tatin uit de vorm glijden. Pas op er kan wat rode wijnstroop uit de vorm lopen.

Serveer de tarte tatin met takjes tijm en eventueel een paar scheppen zachte geitenkaas.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.