Kruimelkoek met rabarber en amandel

Recept: Kruimelkoek met rabarber en amandel

 

Kruimelkoek met rabarber en amandelAls asperges het witte goud genoemd worden, dan is rabarber zeker het roze goud. Ik ben zo gek op die friszure roze/groene stengels. En dat treft, want we zitten momenteel midden in het seizoen. Toen ik gister op de markt liep hoefde ik dus geen moment te twijfelen toen ik een mooie bos zag liggen. Thuis ging ik er meteen mee aan de slag en maakte er kruimelkoek met rabarber en amandel van. Een makkelijk, maar heerlijk baksel. Eerst maak je een compote (zooo lekker om een lepeltje door de yoghurt te roeren) en vervolgens verpak je die in een zoet kruimeldeeg. Nog even de oven in en je hebt een heerlijk hapje voor bij de koffie. Of bij het ontbijt. Want ondergetekende eet graag taart of cake als ontbijt. Tja, je bent een bourgondiër of niet.




Ingrediënten voor 12 stukken kruimelkoek met rabarber en amandel

4 stengels rabarber
50 ml water
1 theelepel kaneel
150 gram bloem
100 gram basterdsuiker + 2 eetlepels
100 gram koude ongezouten roomboter
1/2 theelepel baking soda
Een handje amandelen

Kruimelkoek met rabarber en amandel

Snijd de rabarber in stukjes. Doe de rabarber in een pannetje met een klein laagje water, 2 eetlepels basterdsuiker en een theelepel kaneel. Laat het pannetje op middelhoog vuur pruttelen. Als het goed is valt de rabarber na een kwartiertje uiteen in een compote.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, de baking soda, de rest van de basterdsuiker en de boter bij elkaar in een keukenmachine of hakmolentje. Draai de ingrediënten tot een kruimeldeeg.

Bekleed een brownievorm (20×20) met bakpapier. Stort 3/4 van het deeg in de bakvorm en druk aan tot er een egale bodem ontstaat. Smeer de rabarberchutney over de bodem. Laat een halve centimeter vrij bij de randjes.

Hak de amandelen in grove stukken. Meng de rest van het kruimeldeeg met de amandelen. Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber. Schuif de bakvorm in de oven en bak hem in 40 minuten gaar.

Laat de kruimelkoek met rabarber en amandel in de vorm afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snijd hem in stukken.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Kruimelkoek met rabarber en amandel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *