Recept: Kruimelkoek met abrikozenjam

 

Trek in iets lekkers bij de koffie, maar geen tijd om uren in de keuken te staan? Deze kruimelkoek met abrikozenjam is dan ideaal. Makkelijk om te maken en supersnel klaar. Ik had hem serieus na 10 minuten al in de oven staan. Daarna hoef je alleen nog maar te wachten tot hij klaar is. Kun je in de tussentijd mooi even je nagels lakken/onder de douche springen/een middagdutje doen/de keuken opruimen/een glas wijn inschenken (selecteer wat van toepassing is). Volgens mij gaat het wel goedkomen. In plaats van abrikozenjam kun je ook een andere smaak gebruiken. Kersen-, frambozen- of aardbeienjam bijvoorbeeld. Gebruik dan wel een ander soort noten. Walnoten bij kersen, pecannoten bij aardbei of macadamia noten bij framboos. Net wat je lekker vindt. Heb ik je al overgehaald? Hup, de keuken in!
Ingrediënten kruimelkoek met abrikozenjam voor 12 personen

175 gram abrikozenjam
150 gram bloem
100 gram basterdsuiker
100 gram koude ongezouten roomboter
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel baking soda
Een handje amandelen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem, de basterdsuiker, het baking soda en het kaneelpoeder met elkaar. Doe het bloemmengsel samen met de boter in de keukenmachine (ik gebruikte een simpel hakmolentje) en meng tot een grof en korrelig deeg.

Vet een rechthoekige of vierkante bakvorm in. Doe 3/4 van het deeg in de bakvorm en druk aan tot er een egale bodem ontstaat. Smeer de jam over de bodem. Laat bij de randjes een halve centimeter vrij.

Hak de amandelen in grove stukken. Meng de rest van het kruimeldeeg met de amandelen. Verdeel het kruimeldeeg over de jam. Schuif de bakvorm in de oven en bak hem in 40 minuten gaar.

Laat de kruimelkoek met abrikozenjam in de vorm afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snijd hem in stukken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.