Recept: Cakerol met aardbeien en crèmevulling

 

Cakerol met aardbeien en crèmevullingDit recept wilde ik al een tijdje maken. De oud Hollandse cakerol. Toen ik aan een vriendin vertelde dat hij op mijn lijstje stond riep ze: “toch wel met dat laagje mierzoete jam?”. Opeens hadden we beide een flashback. Dat mierzoete laagje jam, dat was ook zo. Zelf gruwelde ik hier altijd van, ik houd nou eenmaal niet zo van zoet. Het is dus niet zo vreemd dat deze cakerol geen laagje jam bevat. Ik heb het laagje jam vervangen door verse aardbeien. De aardbeien passen goed bij de romige crème vulling van mascarpone en Franse kwark. De cakerol met aardbeien en crèmevulling is fris, fruitig, zoet en heeft een lekkere structuur. Hier was hij binnen een uur op!

Ingrediënten cakerol met aardbeien en crèmevulling

Voor de cake:

4 eieren (4 eiwitten, 3 eidooiers)
Een kopje Suiker
75 gram bloem
Snufje zout
Klontje boter

Voor de vulling:

125 gram mascarpone
100 gram Franse kwark
1 vanillestokje
1 eetlepel acacia honing
Aardbeien

Verwarm de oven voor op 200 graden. Scheid de eieren. Je hebt 4 eiwitten en 3 eidooiers nodig. Meng de eidooiers met de suiker in een kom of schaal. Klop de eiwitten op in een andere (schone) kom of schaal. Je kunt dit als je spierballen hebt met de hand met een garde doen of, zoals ik, met de mixer. Spatel de eiwitten door het mengsel met de eidooiers en suiker. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Meng steeds goed. Maak het beslag af met een klein snufje zout. Smelt in een steelpannetje een beetje boter. Bedek een ovenplaat met bakpapier en smeer dit in met de gesmolten boter. Stort het beslag op de boter op de bakplaat. Zorg dat er een laagje van 3 mm beslag op de bakplaat ligt. Bak de basis van de cakerol ongeveer 10 minuten in de oven.

Haal de cake uit de oven. Bedek de cake met een theedoek en laat deze ongeveer een half uur/driekwartier afkoelen. Maak ondertussen de vulling. Meng de mascarpone met de kwark. Snijd het vanillestokje verticaal door en schraap met de punt van je mes of een theelepeltje het merg uit het stokje. Doe het merg bij de mascarpone-kwarkcrème. Proef of de vulling op smaak is. Voeg naar smaak nog wat honing toe. Was en snijd de aardbeien in plakjes.

Bestrijk de afgekoelde cake met een laagje van ongeveer 2 mm van de mascarpone-kwarkcrème. Verspreid de aardbeien ook over de cake. Maak de laag niet te dik, anders kan de cake niet opgerold worden. Rol de cake voorzichtig maar strak op. Bestrijk de buitenkant van de rol met een beetje gesmolten boter of olie. Dit voorkomt dat de buitenkant van de cake scheurt als hij loskomt van het vershoudfolie. Leg de cakerol met aardbeien en crèmevulling, ingepakt in verhoudfolie, een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Haal de cakerol met aardbeien en crèmevulling uit de koelkast en snijd hem in plakjes. Het smullen kan beginnen! Lekker bij de koffie met een beetje van de crème met extra aardbeien. De cakerol met aardbeien en crèmevulling is ook heerlijk als dessert met een beetje vanille- of aardbeienijs.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.